Luksemburg dozvolio uzgajanje i upotrebu marihuane u "sopstvena četiri zida"

Vlada Luksemburga unela je velike promene u pristupu rekreativnoj upotrebi i uzgoju kanabisa nakon neuspešnih zabrana

  • 2
kanabis, konoplja, marihuana

Foto: pixabay.com

U Luksemburgu će biti dozvoljeno gajenje do četiri stabljike kanabisa u stanovima ili baštama, na osnovu ublažavanja zakona, čime će ta država postati prva u Evropi koja legalizuje proizvodnju i konzumiranje marihuane.

Britanski "Gardijan" piše da je Vlada Luksemburga unela velike promene u pristupu rekreativnoj upotrebi i uzgoju kanabisa nakon neuspešnih zabrana, a prema novom zakonu, lica starija od 18 godina moći će legalno da uzgajaju do četiri stabljike kanabisa po domaćinstvu, za ličnu upotrebu.

Trgovina semenom, takođe, biće dozvoljena bez ograničenja u količini ili nivou tetrahidrokanabinola (THC), koji je osnovni psihoaktivni sastojak.

Vlada je saopštila da će biti omogućena kupovina u prodavnicama, uvoz iz inostranstva ili kupovina putem interneta, kao i da postoji namera da se vremenom dozvoli i domaća proizvodnja semena za trgovinske svrhe, ali su planovi za proizvodnju i regulisanje distribucije odloženi zbog pandemije korona virusa.

Ministar pravde Sem Tamson opisao je promenu zakona o domaćoj proizvodnji i potrošnji kao prvi korak.

Upotreba i uzgajanje u "sopstvena četiri zida"

 

Za domaće proizvođače će mesto za uzgoj do četiri biljke biti ograničeno na uobičajeno mesto stanovanja, kako spolja, tako i unutra, na balkone, terase ili bašte.

Zakonska zabrana konzumiranja i transporta kanabisa ili proizvodnje kanabisa u javnosti će i dalje biti na snazi, kao i zabrana trgovine kanabisom ili proizvodima od kanabisa osim semena.

Međutim, u skladu sa ublažavanjem zakona, konzumiranje i transport do tri grama se više neće smatrati krivičnim delom, već prekršajem.

Izvori bliski vladi, piše Gardijan, su rekli da je inicijativa za ovaj zakon vođena željom da se liberalizuje upotreba i uzgajanje u "sopstvena četiri zida".

Luksemburg će se tako pridružiti Kanadi, Urugvaju i 11 američkih država u postupanju koje je suprotno konvenciji UN o kontroli narkotika, koja obavezuje potpisnike da "proizvodnju, izvoz, uvoz, distribuciju, trgovinu, upotrebu i posedovanje narkotika (uključujući kanabis) ograniče isključivo na medicinske i naučne svrhe", navodi britanski list.

Video: Preko 135.000 stabala GMO marihuane: Otkrivena nova najveća plantaža kanabisa u Evropi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivangm👁

    23. oktobar 2021 | 06:33

    Ja odoh a vi kako hocete...🙏🏻💪🏻🙌🏻

  • Sneza

    23. oktobar 2021 | 13:54

    4 stabljike ? Kod nas tona , ispod toga _ corka !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA