≫ 

Istočna Evropa u grotlu korone: Virus se širi, a imunizacija kasni

Loša epidemiološka situacija u istočnoj Evropi

  • 1
Bolnica, korona virus, korona, ilustracija Foto: Tanjug/AP

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u istočnoj Evropi uskoro će premašiti 20 miliona dok se ovaj evropski region bori sa najgorim talasom širenja virusa od početka pandemije, a imunizacija kasni.

U današnjem izveštaju Rojtersa se ističe da ove zemlje imaju najmanje vakcinisanih u Evropi, sa manje od polovine stanovništva koje je primilo jednu dozu.

Mađarska je na vrhu regionalne liste po broju vakcinisanih sa 62 odsto stanovništva koje je primilo bar jednu dozu, dok je u Ukrajini svega 19 odsto vakcinisanih prvom dozom, pokazuju analize "Our World in Data".

Broj novoinficiranih u ovom regionu je u stalnom porastu i sada u proseku iznosi oko 83.700 novih slučajeva dnevno, što je najviši nivo od novembra prošle godine, prenosi Rojters.

Iako ima samo četiri odsto svetske populacije, u Istočnoj Evropi ima oko 20 odsto svih novih slučajeva prijavljenih u svetu, a tri od prvih pet zemalja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva u svetu su Rusija, Ukrajina i Rumunija.

Video: Kona brine dolazak turista iz ovih zemalja: Postoji neki otpor prema vakcinaciji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    24. oktobar 2021 | 12:04

    Са запада на нету нам долазе информације да се невакцинишемо а запад се убрзаним темпом вакцинише.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA