≫ 

Severna Koreja pravi planove za budućnost bez Kima? Ove odluke ukazuju da se nešto sprema

Pored spekulacija o njegovom zdravlju, stalno se provlači pitanje i ko će ga naslediti na mestu lidera

  • 2
Kim Džong Un Severna Koreja Foto: Tanjug/AP

Na nekoliko svetskih lidera se pažljivo motri i okruženi su misterijom kao Kim Džong Un. Političke i diplomatske intrige okružuju severnokorejskog lidera, za kog se veruje da je u kasnim 30-im godinama, otkako je preuzeo vlast 2011. godine.

Često su se javljale glasine o njegovom lošem zdravlju. Nakon što nekoliko nedelja 2020. godine nije bio viđen u javnosti, spekulisalo se i da je preminuo, sve dok se ponovo nije pojavio.

Dok je Kim do sada više puta dokazao da su glasine pogrešne, dešavanja u proteklih nekoliko godina sugerišu da se iza zatvorenih vrata Severna Koreja možda sprema za dan kada će Kim Džong Un zaista otići.

Pravilo bez pravila

Trenutno ne postoje poznata pravila za sukcesiju unutar hijerarhije vladajuće stranke Severne Koreje, Radničke partije Koreje (WPK). Kao rezultat toga, analitičari mogu samo da zasnivaju predviđanja o tome ko će doći posle Kima na prethodnim transferima moći.

Severna Koreja je u svojoj istoriji dugoj 73 godina imala samo trojicu lidera.

Prvi lider Kim Il Sung odredio je svog sina, Kim Džong Ila, kao svog naslednika 1980, 14 godina pre svoje smrti 1994. godine.

Kim Džong Il je odredio Kim Džong Una za svog naslednika tek kada je postalo jasno da se verovatno neće u potpunosti oporaviti od teškog moždanog udara koji je doživeo u leto 2008. Čak i tada su bile potrebne dve godine za zvanično saopštenje, a Kim Džong Un je bio samo naslednik godinu dana pre nego što je i sam postao vođa.

Iako mlad i neiskusan, Kim Džong Un je nemilosrdno konsolidovao vlast, pa je tako 2013. godine pogubio svog ujaka Džang Song Taeka, zbog "antipartijskih" dela.

Mladi lider je 2017. godine ubio svog polubrata Kim Džong Nama u Kuala Lumpuru. Bio je najstariji sin Kim Džong Ila i kritikovao je režim.

Bez alternativa

Kim Džong Un je došao na vlast u znatno mlađoj dobi od svog oca i dede kada su preuzeli vlast i nije mu bilo potrebno da odredi naslednika. Takođe je aktivno izbegavao imenovanje službenika broj dva.

- Tipična procedura Kim Džong Una bila je da pusti nekoga da izgleda kao da postaje broj dva na godinu ili dve, a zatim da ga očisti - rekao je za Insider Brus Benet, viši analitičar odbrane u korporaciji RAND.

Prema rečima Beneta, on to redovno radi jer ne želi da iko izgleda kao njegova alternativa.

- On želi da ima potpunu kontrolu - rekao je Benet.

Međutim, nekoliko odluka donetih prošle godine ukazuju da se Kim Džong Un i lideri partije možda pripremaju da neko nasledi Kima.

Prve su dva člana iz serije promena pravila koje su uvedene u januaru na Osmom partijskom kongresu.

Član 28. kaže da svaki član petočlanog predsedništva Politbiroa, najvišeg tela WPK, može da predsedava sastankom ako dobije saglasnost generalnog sekretara, što je Kim Džong Un. To u suštini znači da Kim više ne mora da nadgleda ili čak prisustvuje sastancima predsedništva.

Međutim, daleko najupadljivija promena je član 26, koji stvara novu poziciju "prvog sekretara". Sam naziv nije nov. Kim Džong Un ga je koristio pre nego što je usvojio "predsedavajućeg" 2016. godine, a zatim "generalnog sekretara" 2021. godine.

Sada se, međutim, "prvi sekretar" odnosi na prvog zamenika generalnog sekretara, čime je stvoreno mesto slično potpredsedniku - što je revolucionarna promena, jer ni WPK ni bilo koja vladajuća komunistička partija nikada nisu zvanično imenovale zamenika.

Međutim, niko nije imenovan za prvog sekretara, a ništa ne navodi da bi prvi sekretar automatski postao lider ako generalni sekretar umre.

- Aranžman koji je ovde uspostavljen postavlja jedno zanimljivo pitanje. Da li bi broj dva očigledno preuzeo vlast ili bi se viši članovi Politbiroa okupili i napravili selekciju? - pita Benet.

Sumnje u budućnost

Zdravlje Kim Džong Una nastavlja da bude misterija. Ne samo da nije bio u javnosti duže od mesec dana, već je i dodatno smršao.

Gubitak težine je toliko primetan da je jedan stanovnik Pjongjanga na državnoj televiziji opisao Kima kao "mršavog". Kim je izgledao još mršavije na paradi prošlog meseca.

Severna Koreja se suočava sa nedostatkom hrane, poplavama i teškom ekonomijom. Gubitak Kim Džong Una usred tih izazova mogao bi da destabilizuje, prenosi Insider.

- To je scenario sa visokim rizikom i velikim uticajem za Severnu Koreju, jer on nema postavljenog naslednika koji je bio negovan kao što je Kim Džong Il bio 20 godina - rekao je Su Mi Teri, stručnjak za Severnu Koreju i bezbednost u Severoistočnoj Aziji.

Najveće pitanje je ko bi nasledio Kim Džong Una u slučaju njegove smrti ili nemogućnosti vladanja?

Bilo je nekih spekulacija da bi, pošto su deca Kim Džong Una premlada, neko iz Politbiroa ili vojske mogao preuzeti inicijativu i sam preuzeti odgovornost.

Do sada se više puta govorilo da bi njegova sestra Kim Jo Džong mogla da bude kandidat za naslednika. Ona je član Kim porodice i ima potpuno poverenje svog brata.

Kim Yo Jong, Kim Jo Džong Foto: Tanjug/AP

Prošlog meseca, Kim Jo Džong je unapređena u Komisiju za državne poslove, najviše vladajuće telo severnokorejske vlade. Ona je takođe preuzela centralnu ulogu u nadgledanju odnosa sa Južnom Korejom.

- Ona je verovatno najvažnija ličnost jer joj Kim veruje - rekao je Teri.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA