Avganistanci prodaju decu za 500 $ jer su gladni: "Primorani smo da to uradimo"

Veliki broj očeva, koji su i ranije teško uspevali da obezbede dovoljno hrane za celu porodicu, sada su ostali bez posla

  • 5
Avganistan, izbeglice, deca Ramštajn

Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Avganistan se trenutno suočava sa jednom od najvećih humanitarnih katastrofa u istoriji, od kako su u avgustu talibani preuzeli vlast u zemlji. Međunarodni fondovi koji su podržavali krhku ekonomiju ove zemlje su prekinuti, a svet mesecima raspravlja o tome kako da se nosi sa talibanskim režimom.

Najteže je ljudima koji su ostali u Avganistanu, a koliko je situacija u zemlji loša potvrđuje i apel UN da će više od milion dece umreti od gladi ukoliko se situacija u zemlji ne promeni.

U jednoj bolnici u kojoj se od neuhranjenosti leče deca, svako peto dete na žalost premine, a većina dece ima duplo manje kilograma nego što bi trebalo da ima u tom uzrastu.

Veliki broj očeva, koji su i ranije teško uspevali da obezbede dovoljno hrane za celu porodicu, sada su ostali bez posla.

- Osećam da moje dete pati, ne mogu da mu pomognem. Bol koji oseća on osećam i ja. Samo Bog zna kroz šta prolazim svaki put kada ga pogledam. Moja dva deteta se bore sa smrću jer suprug i ja nemamo novac da ih prehranimo. Molim svet da pomogne ljudima u avganistanu. Ne želim da i jedna majka doživi da vidi kako njena deca pate kao moja - kaže majka dva dečaka, koju je reporterka BBC-a zatekla u bolnici.

Dečja bolnica koju je novinarka posetila jedina je u krugu od nekoliko stotina kilometara. Ceo zdravstveni sistem u zemlji je u potpunom kolapsu jer je većina sredstava kojim su se finansirale bolnice dolazila iz stranih zemalja. Većina lekara i medicinskog osoblja rade iako nekoliko meseci nisu primili platu.

Nedaleko od grada Herata, roditelji su primorani da prodaju svoju decu kako bi ostatak porodice mogao da preživi. Roditelji, čiji identitet iz bezbednosnih razloga nije otkriven, primorani su da prodaju svoju tromesečnu devojčicu za 500 dolara, jer nemaju od čega da prežive.

- Naša deca su umirala od gladi, morali smo da prodamo ćerku kako bismo mogli da ih nahranimo. Naravno da sam slomljena i da mi je teško, ona je moje dete. Volela bih da nismo došli u ovu situaciju - kaže bebina majka.

Njen suprug koji je godinama radio kao sakupljač sirovina, sada je ostao bez posla.

- Porodica gladuje. U kući nemamo ni brašna, ni ulja, nemamo ničega. Moja ćerka ne zna kakva će joj biti budućnost. Ne znam kako će se osećati kada sazna da je prodata, ali ja to moram da učinim - rekao je devojčicin otac.

Čim devojčica bude prohodala uzeće je čovek koji je za nju platio oko 500 dolara. On je za nju roditeljima već dao pola novca, a to će ovoj porodici biti dovoljno da kupe hranu za narednih nekoliko meseci. Čovek koji ju je kupio rekao je da će je oženiti za svog sina, ali u to niko ne može biti siguran.

Ova porodica na žalost nije prva koja se odlučila na ovako težak korak. U ovom mestu mnoge porodice bile su primorane, čak je za vreme boravka u ovom mestu jedan otac prišao snimatelju BBC-a nudeći mu da kupi njegovog sina.

Humanitarne organizacije mesecima apeluju na svet da vremena više nema. Ljudi u Avganistanu ne mogu da čekaju da se rasprave završe i da strane zemlje prihvate talibansku vladu, njima je pomoć hitno potrebna.

Video: Bravo: Hrabre male Avganistanke zahtevaju pravo na obrazovanje i pored straha od Talibana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nedostupna

    25. oktobar 2021 | 20:30

    Prodaja dece je po serijatu ? Mislim, Avganistanci su tako pravoverni......

  • Nickname

    25. oktobar 2021 | 21:09

    Nek proda bubreg! Jes' da ima vise dece nego bubrega al' nekako brt nije ok, right?

  • Darko

    25. oktobar 2021 | 22:05

    Povoljno, na stranu sto je odvratno..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA