≫ 

U Sudanu uhapšeno troje prodemokratskih aktivista, otvorenih kritičara puča

Hapšenja su izvedena preko noći u glavnom gradu Kartumu

  • 0
Sudan državni udar puč Foto: Tanjug/AP

Sudanske snage bezbednosti uhapsile su danas troje istaknutih prodemokratskih ličnosti, saopštili su danas članovi njihove porodice i aktivisti, u trenutku kada se intenzivira međunarodni pritisak na vojsku te zemlje da odustane od puča koji je izvela ranije ove nedelje.

Aktivisti koji su odvedeni preko noći su Ismail al-Taj, lider Sudanskog udruženja profesionalaca, grupe koja je bila na čelu protesta kojima je srušen bivši sudanski predsednik, Omar al-Bašir, zatim Sedik al-Sadik al-Mahdi, lider najveće sudanske političke partije i brat ministra inostranih poslova Marijama al-Mahdija, kao i i Halid al-Silajk, bivši savetnik premijera za medije, prenosi agencija AP.

Njih trojica su bili otvoreni kritičari vojnog preuzimanja vlasti.

Hapšenja izvedena preko noći u glavnom gradu Kartumu usledila su nekoliko sati nakon što je vojska dozvolila svrgnutom premijeru Abdali Hamdoku i njegovoj supruzi da se vrate kući.

Abdala Hamdok Sudan sukobi državni udar puč Foto: Tanjug/AP

Hamdok, bivši ekonomista Ujedinjenih nacija, priveden je zajedno sa mnogim vladinim zvaničnicima i političkim ličnostima kada je vojska preuzela vlast u ponedeljak.

U subotu "marš miliona ljudi"?

Radnici u sudanskoj državnoj naftnoj kompaniji "Sudapet" najavili su danas da će se pridružiti nacionalnom pokretu građanske neposlušnosti koji su oformili sindikati kao odgovor na rušenje vlade od strane vojske.

Objavljen je i raspored daljih barikada i protesta koji bi doveli do, kako je receno, "marša miliona ljudi" u subotu.

Vojno preuzimanje vlasti preti da zaustavi prelazak Sudana na sistem demokratije koji je započeo nakon svrgavanja dugogodišnjeg vladara Omara al-Bašira i njegove islamističke vlade 2019. godine u narodnoj pobuni.

Novi moćnik, general Abdel-Fatah Burhan, obećao je da će se izbori, kako je planirano, održati u julu 2023. godine, a da će u meduvremenu imenovati tehnokratsku vladu.

Video: Juriš na predesedničku palatu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA