≫ 

Uhapšen Španac koji je pokušao da proda deo meteorita: Za njega tražio 50.000 evra

On je istražiteljima rekao da je sporni predmet pronašao među stvarima pokojnog istraživača Manuela Labordea Verlindena, koji je davne 1947. godine učestvovao u istraživanju meteorita, a koji je preminuo 1993. godine

  • 0
Meteorit Španija Internet prodaja

Foto: Profimedia/ContactoPhoto/Carlos Luján

Deo meteorita koji je hiljadama godina prolazio kroz Sunčev sistem pre nego što je pao na zemlju u Španiji pre više od 70 godina ponuđen je na internet prodaji za 50.000 evra.

Čovek koji je preko interneta pokušao da proda ovaj predmet, optužen je zbog nezakonitog posedovanja pomenutog objekta. Huan Karlos M. optužen je i za pokušaj prodaje meteorita koji je pau u selo Reliegos, u blizini Leona u Španiji 1947. godine.

Naučnici tvrde da je meteorit težak čak 17 kilograma i star više od 4.500 godina. On je pre 74 godina pao blizu jedne farme, a na sreću niko nije povređen. Meteor je iza sebe ostavio dubok krater.

Policija je saopštila da su pronašli i uhapsili muškarca koji je ranije ove godine na sajtu Todocoleccion stavio na prodaju deo meteorita. Oni su u njegovom domu pronašli sporni predmet i on će od sada biti izložen u Muzeju prirodnih nauka.

On je istražiteljima rekao da je sporni predmet pronašao među stvarima pokojnog istraživača Manuela Labordea Verlindena, koji je davne 1947. godine učestvovao u istraživanju meteorita, a koji je preminuo 1993. godine.

Manuel je ovaj meteorit imao od 1960-ih kada je u svojoj laboratoriji ispitivao sporni predmet. Nakon toga deo meteorita je nestao i niko nije znao gde se on nalazi, saopšteno je iz policije.

Oni su takođe dodali da je osumnjičeni Huan, deo meteorita kod sebe imao od 2015. godine.

- Ovo je sjajan rođendanski poklon. Pronašli smo meteorit koji je 1960ih nestao iz naše kolekcije - rekao je Rafael Zardoja, direktor Muzeja prirodnih nauka za El Pais, a prenosi Independent.

Video: Čudo sa neba palo na imanje Klajića kod Čačka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA