≫ 

Evropski parlament tuži Evropsku komisiju

Sporna uredba doneta je u decembru prošle godine i ona predviđa mogućnost suspenzije isplata iz evropskog proračuna državama članicama u kojima je ugrožena vladavina prava

  • 0
Evropski parlament Foto: Pixabay

Pravna služba Evropskog parlamenta podnela je u petak Sudu EU tužbu protiv Evropske komisije jer je propustila da primeni uredbu koja uslovljava isplatu sredstava iz evropskog budžeta vladavinom prava.

- Kao što je zatraženo u parlamentarnoj rezoluciji, naša pravna služba pokrenula je danas postupak protiv Evropske komisije jer nije primenila uredbu o opštem režimu uslovljenosti za zaštitu proračuna Unije - izjavio je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

Ta uredba je doneta u decembru prošle godine i ona predviđa mogućnost suspenzije isplata iz evropskog proračuna državama članicama u kojima je ugrožena vladavina prava.

- Očekujemo da će Evropska komisija delovati na dosledan način i ispuniti ono što je predsednica Komisije Ursula fon der Lejen izjavila tokom naše poslednje plenarne rasprave o ovoj temi. Reči se moraju pretvoriti u dela - dodao je Sasoli.

Evropski parlament je pre desetak dana izglasao rezoluciju u kojoj je pozvao Komisiju da pokrene postupak protiv Poljske nakon što je poljski ustavni sud doneo odluku koja dovodi u pitanje primat evropskog prava nad nacionalnim.

Parlament je upozorio Komisiju da će podneti tužbu protiv nje zbog nesprovođenja mehanizma uslovljenosti u slučaju Poljske.

Poljska i Mađarska pokrenule su pred Sudom EU-a postupak u kojem su zatražile da se preispita da li je uredba o uslovljenosti u skladu s evropskim pravom.

Čelnici EU-a su u leto 2020. kada su dogovarali višegodišnji proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine i plan za oporavak EU sledeće generacije postigli kompromis da se uredba neće primjenjivati sve dok o tome Sud EU-a ne da svoju presudu.

Parlament sada zapravo traži da se taj politički dogovor ne poštuje, već ističe da je uredba na snazi i da je treba primeniti.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA