≫ 

Bajden, Makron, Merkel i Džonson pozvali Iran da spreči deeskalaciju: Sat otkucava

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su ona i drugi lideri zabrinuti zbog obogaćivanja uranijuma koje sprovodi Iran

  • 4
Džo Bajden Emanuel Makron Angela Merkel Boris Džonson G20 samit Rim Foto: Tanjug/AP

Lideri SAD, Nemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su danas predsednika Irana Ebrahima Raisija da iskoristi šansu za mogući povratak SAD sporazumu iz 2015. godine o iranskom nuklearnom programu kako bi se sprečila "opasna eskalacija".

- To će biti moguće samo ako Iran promeni pravac - naveli su lideri četiri države u zajedničkom saopštenju posle sastanka na marginama G20 u Rimu.

- Pozivamo predsednika Raisija da iskoristi ovu priliku i radi u dobroj volji kako bi pregovori što pre dali rezultat. To je jedini bezbedan način da se spreči opasna eskalacija koja ne bi bila ni u čijem interesu - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

SAD su se na čelu sa predsednikom Donaldom Trampom povukle iz sporazuma šest svetskih sila i Irana kojim se Teheran 2015. obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija.

Merkel: Sat otkucava, Iran da se vrati za pregovarački sto

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su ona i drugi lideri zabrinuti zbog obogaćivanja uranijuma koje sprovodi Iran i pozvala Teheran da se vrati za pregovarački sto u razgovorima o nuklearnom programu.

- Računamo na povratak Irana za pregovarački sto. Ali sat otkucava. U Iranu se vrši obogaćivanje uranijuma i to nas duboko zabrinjava - rekla je Merkel na marginama samita G20 u Rimu, preneo je Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    31. oktobar 2021 | 08:07

    Кад би се наведена четворка окренула назад да погледа шта је иза њих остало , и кад би имали мало људске савести ,покрили би лица рукама да се не види ко су !Видели би Злочине у Сирији , Либији, Украјини , ех-Југославији , Косово и Метохију , Ирак , …..,Вијетнам , Кореју , Нагасаки , Хирошиму , уништену Европу ,геноцид над Јеврејима , Циганима , Словенима , ……,.!!!! ,да не помињемо расизам , робовласништво ,геноциде по Северној Америци ,Јужној Америци , Аустралији , ……!Да ли такви имају и мало храбрости да уче друге шта треба да раде ????

  • Putin R.S

    31. oktobar 2021 | 09:11

    Da oni to ne rade vi bi i njih bombardovali i unistili, poubijali i opljackali, raselili i konacno docepali naftnih polja, ali nemate m... da krenete na njih. Inace bi to bila jos samo jedna unistena i razorena drzava na vasem spisku.

  • E to su

    31. oktobar 2021 | 08:37

    ti najveci svetski zlocinci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA