≫ 

Imao je 17 kad su ga osudili na smrt jer je protestovao: Sad je pušten na slobodu

Kazna je preinačena u februaru nakon što je kralj ukinuo smrtnu kaznu za neke zločine koje su počinila deca

  • 6
Ali Mohammed al-Nimr Foto: Wikimedia/Eshaparvathi

Saudijske vlasti oslobodile su muškarca koji je osuđen na smrt zbog zločina povezanih sa protestom dok je bio dete, u slučaju koji je izazvao međunarodni bes.

Ali al-Nimr je imao 17 godina kada je uhapšen 2012. godine tokom antivladinih protesta šiitske muslimanske manjine u kraljevstvu.

Sud ga je 2014. godine osudio na smrt "razapinjanjem" - odrubljivanjem glave nakon čega bi usledilo javno izlaganje njegovog tela.

Kazna je preinačena u februaru nakon što je kralj ukinuo smrtnu kaznu za neke zločine koje su počinila deca, prenosi BBC.

Saudijska Arabija je među zemljama koje imaju najviše smrtnih kazni na svetu. Između januara i jula najmanje 40 ljudi je ubijeno - što je više nego tokom cele prošle godine, kada je predsedavala G20.

Ali al-Nims je nećak istaknutog šiitskog sveštenika šeika Nimr al-Nimra, koji je pogubljen zbog optužbi za terorizam 2016. godine.

Šeik je bio glasni pristalica protesta inspirisanih Arapskim prolećem koji su izbili u istočnoj provinciji 2011. Predvodili su ih lokalni šiiti, koji su se dugo žalili da su marginalizovani od strane sunitske monarhije Saudijske Arabije.

Ali al-Nimr je uhapšen na jednom od tih protesta u februaru 2012. godine, a potom ga je Tribunal za terorizam proglasio krivim za "prekidanje vernosti vladaru", "ponavljanje nekih pesama protiv države" i napad na policiju molotovljevim koktelima i kamenjem.

Negirao je optužbe i rekao sudu da su izvukli njegovo priznanje mučenjem.

Četiri meseca kasnije isti sud je osudio na smrt još dvojicu mladih šiitskih aktivista, optuženih za slične zločine.

Abdulah al-Zaher i Davud al-Marhun, koji su imali 15, odnosno 17 godina kada su pritvoreni, takođe su svedočili da su bili tučeni dok nisu potpisali priznanja.

Uprkos apelima njihovih porodica i organizacija za ljudska prava na pomilovanje, njih trojica su bili osuđeni na smrt sve do ranije ove godine, kada je Saudijska komisija za ljudska prava objavila da su im kazne preinačene u kazne od 10 godina zatvora.

Komisija je citirala zakon iz 2018. koji zabranjuje smrtnu kaznu za decu prestupnike u nekim slučajevima i neobjavljenu kraljevsku uredbu iz 2020. koja dozvoljava da se zakon primenjuje retroaktivno.

Iako je Ali al-Nimr u sredu pušten iz zatvora, Abdulah al-Zaher i Davud al-Marhun su ostali iza rešetaka.

Video: Beskućnik sve daje za šah: Iza sebe ima pet diploma, boravak u zatvoru, a krasi ga veliko srce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    31. oktobar 2021 | 21:00

    "odrubljivanjem glave nakon čega bi usledilo javno izlaganje njegovog tela" - Сауди Арабија, некад главни савезник САДа на Блиском истоку... По чему су бољи од Талибана, или ИСИСа?

  • Mara

    31. oktobar 2021 | 21:54

    Ovo je strasno. Neka sad primiri kad su im.ovakvi zakoni🙄

  • marko

    31. oktobar 2021 | 21:52

    Ovi gori od komunista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA