Nestvarne scene na La Palmi: Kuće i groblje u podnožju vulkana prekriveni pepelom

Mediji prenose da bi prognoze o pravcu vetra, južnom i jugozapadnom, mogle da utiču na rad aerodroma La Palma ovog ponedeljka, pomeranjem pepela ka tom području

  • 0
La Palma, pepeo Foto: Tanjug/AP

Nakon fotografija kuća koje je progutala lava, sa španskog ostrva La Palma ovih dana stiže još neverovatnih prizora - nekoliko kuća sada je prekrila ogromna količina pepela iz vulkana, koji je eruptirao na ostrvu pre mesec i po dana.

Količina pepela je tolika da se neke kuće u podnožju vulkana uopšte i ne vide, a pepeo se nalazi na ulicama ili ispred vrata nekih objekata, blokirajući ulaz.

Posebno jeziva je fotografija groblja - iz pepela izviruju samo krstovi.

Španski El Mundo prenosi da vulkan ne prestaje da izbacuje lavu od 19. septembra. Pogoršan je kvalitet vazduha u Los Ljanos de Aridane, dok je seizmička aktivnost smanjena, iako je ove nedelje došlo do novog zemljotresa jačine 5 stepeni Rihterove skale.

Pepeo iz vulkana stigao je do severa ostrva, i prekrio brojne opštine kao što su Tijarafe, Puntagorda i Garafia, kao i objekte instituta Astrofizike na Kanarskim ostrvima, koji se nalazi na 2.426 metara nadmorske visine, prenosi Efe.

Mediji prenose da bi prognoze o pravcu vetra, južnom i jugozapadnom, mogle da utiču na rad aerodroma La Palma ovog ponedeljka, pomeranjem pepela ka tom području.

Pored toga, eruptivni stub dostiže i do 4.500 metara nadmorske visine, objasnila je direktorka Nacionalnog geografskog instituta (IGN) na Kanarskim ostrvima Marija Hose Blanko.

Meštanima je savetovano da nose maske ukoliko izlaze iz kuća, s obzirom da je kvalitet vazduha na ostrvu pogoršan.

Video: Snimak kada lava guta bazen i luksuzno imanje: Priroda uništila skupocene kuće na španskom ostrvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA