Korona stegla Evropu, širom Azije popuštaju mere: Jedna zemlja se ne opušta, iako imaju po 50 obolelih

Za Azijsko-Pacifički region odstupanje od strategije nulte kovid tolerancije predstavlja eksperiment koji bi trebalo da pokaže da li države koje su imale nizak nivo infekcije i stroge mere, sada mogu bezbedno da žive sa korona virusom

  • 17
Kina korona virus Foto: Tanjug/AP

Zemlje Azijsko-pacifičkog regiona koje su do skoro imale oštre korona mere polako otvaraju granice i spremaju se za povratak u normalu. I dok neke evropske zemlje poput Rumunije, Rusije, Bugarske i Ukrajine beleže rekorde u broju zaraženih i preminulih, mnoge azijske zemlje poput Južne Koreje, Japana, Tajlanda, uključujući i Australiju od danas popuštaju mere. Međutim, Kina nastavlja sa strogim merama iako na dnevnom nivou nemaju veliki broj novozaraženih.

Kina, zemlja u kojoj je registrovan prvi slučaj korona virusa pre skoro dve godine, pokušava da održi virus van svojih granica, a zvaničnici, za sada, ne daju nikakve nagoveštaje da će uskoro ublažiti mere.

Uprkos činjenici da je više od 75 odsto stanovništva vakcinisano, Kina ne odustaje od svoje strategije nulte tolerancije na korona virus, koja podrazumeva zatvaranje granica, obavezni karantin za sve koji uđu u zemlju, ali i mogućnost uvođenja lokdauna u područjima u kojima to bude bilo neophodno.

Prošlog utorka, grad Lanzou, u kom živi više od četiri miliona ljudi, ušao je u lokdaun, nakon što je u jednom danu u tom gradu registrovano samo šest novih slučajeva infekcije. Od početka pandemije u ovom gradu registrovano je 68 slučaja korona virusa.

Iako su neki zdravstveni zvaničnici predlagali da se, nakon što je procenat vakcinisanih poveća na 85 odsto, ublaže mere u pojedinim delovima, za sada nema naznaka da će se to dogoditi u narednih godinu dana.

Ali u okolnim zemljama, širom Azijskog-Pacifika, situacija je potpuno drugačija.

Od danas građani Južne Koreje počeće da žive sa koronom, iako je prošle nedelje registrovano nekoliko hiljada novozaraženih. Nova pravila dozvoljavaju okupljanja do 10 osoba, a većina firmi koje su radile od kuće, polako će se vratiti na svoja radna mesta.

Slična situacija je i u Japanu. U Tokiju je još prošlog meseca ukinut policijski čas za ulazak u barove i restorane, iako na dnevnom nivou registruju nekoliko stotina novozaraženih.

Obe države, Japan i Severna Koreja, nastavljaju sa strogim kontrolama na granicama, uključujući obavezan karantin za sve koji uđu u zemlju. Ipak, Tajland će od danas poželeti dobrodošlicu za građane 63 zemalja ukoliko su potpuno vakcinisani i imaju negativan test na korona virus. 

Od danas, Australija takođe počinje sa postepenim otvaranjem granica, za putnike koji su potpuno vakcinisani. Na ovaj način porodice koje su skoro dve godine bile razdvojene, konačno će ponovo biti zajedno.

Za ovakvo rasterećenje mera, većinski je zaslužan visok stepen vakcinacije širom azijskog Pacifika. Iako su u početku imali nizak procenat vakcinisanog stanovništva, države poput Australije, Japana, Južne Koreje i Singapura sada su među liderima u vakcinaciji.

Južna Koreja se vraća normalnom životu

Ova azijska zemlja se na početku pandemije susrela sa veliki brojem novozaraženih na dnevnom nivou. U martu prošle godine Južna Koreja beležila je po nekoliko stotina novih slučaja dnevno.

Južna Koreja je poput mnogih azijskih zemalja uspela da rano obuzda korona virus i smanji broj zaraženih, dok su za to vreme Evropa i Severna Amerika beležile velike gubitke.

Ali novootkrivena delta varijanta korona virusa sredinom ove godine dovela je do povećanja broja zaraženih u zemljama poput Južne Koreje, Australije, Kine, Tajlanda. Ovaj skok primorao je zemlje da ubrzaju strategiju vakcinacije stanovništva i nauče građane kako da žive sa virusom, umesto da pokušavaju da ga eliminišu.

- Delta soj je nemoguće iskoreniti. Iskustvo Australije i Novog Zelanda pokazalo je da su uprkos velikoj želji da obuzdaju virus, brzo došli do tačke kada nisu mogli da se bore i tada su bili primorani da uvedu lokdaun - rekao je Zengming Čen profesor epidemiologije na Univerzitetu Oksford.

Zaključno sa današnjim danom Južna Koreja ima 73 odsto populacije koja je potpuno revakcinisana, a premijer zemlje rekao je da je konačno došlo vreme da ova zemlja preduzme prvi korak ka normalnom životu.

Popuštanje mera počinje danas, uprkos činjenici da je 1.686 novih slučaja infekcije registrovano protekle nedelje, a od početka pandemije u ovoj zemlji od korone preminulo je 2.858 pacijenata.

Premijer je poručio građanima da ovo popuštanje mera ne znači kraj borbe sa korona virusom, ali označava novi početak.

Sa druge strane ministar zdravlja upozorio je građane da se ne opuštaju previše budući da bi zbog popuštanja mera mogao da poraste broj zaraženih.

Tajland i Australija otvaraju granice 

Druge zemlje u regionu takođe prate ovaj trend uprkos rastu broja zaraženih.

Protekle nedelje Tajland je zabeležio oko 9.000 novozaraženih na dnevnom nivou. Uprkos ovako visokim brojkama, vlasti zemlje su odlučile da otvore granice kako bi pokušale da obnove turizam, koji donosi više od 11 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlji.

Od danas, državljani zemalja sa niskim rizikom poput Australije, Nemačke, Velike Britanije i SAD-a mogu da putuju u Tajland bez dvonedeljnog karantina, koji je do nedavno bio obavezan.

Oko 42 odsto građana na Tajlandu je potpuno vakcinisano, zaključno sa 28. oktobrom.

Za Azijsko-Pacifički region odstupanje od strategije nulte kovid tolerancije predstavlja eksperiment koji bi trebalo da pokaže da li države koje su imale nizak nivo infekcije i stroge mere, sada mogu bezbedno da žive sa korona virusom.

Dve najveće australijske države Novi Južni Vels i Viktorija već su napustili strategiju nulte tolerancije i vratili se normalnom životu, kada je više od 70 odsto stanovništva bilo potpuno vakcinisano.

Od tada broj zaraženih se nije drastično povećao, pa su vlasti odlučile da granice u određenim državama ponovo otvore.

Tajland koronavirus Tajland pokušava da spasi turističku sezonu Foto: Tanjug/AP

Kina nastavlja sa strogim merama

Iako su ove zemlje odlučile da ublaže mere, Kina ne odustaje od strogog pristupa i ograničavanja mera. Trenutno, većina kineskih granica su zatvorene, avio saobraćaj je desetkovan, a stranim studentima i turistima je zabranjen ulazak u zemlju. Kineski državljani i određeni stranci mogu da uđu u zemlju ali će prethodno morati da budu u dvonedeljnom karantinu, prenosi CNN.

Ukoliko neki grad zabeleži čak i mali broj zaraženih, vlasti odmah uvode momentalni karantin.

Jedan od razloga za ovako stroge mere su i predstojeće Zimske Olimpijske igre u Pekingu, koje počinju u februaru sledeće godine. Poučeni rastom broja zaraženih u Tokiju, nakon Letnjih Olimpijskih igara, kineske vlasti žele da učine sve kako se ista situacija ne bi dogodila i u njihovoj zemlji.

Kina korona Kina i dalje ostaje u strogim merama Foto: Tanjug/AP

Ovo nije jedini razlog za zabrinutost Kineza. U novembru sledeće godine u Pekingu će biti održan masovni samit rukovodstva Komunističke partije na kom se očekuje da će aktuelni predsednik Si Đinping učvrstiti izglede za osvajanje trećeg mandata.

Čen sa Univerziteta Oksford tvrdi da je nesigurnost u efekte kineske vakcine još jedan od razloga za ovako čvrst pristup. Najpoznatija kineska vakcina Sinovak pokazala je niži nivo u broju antitela u odnosu na Fajzer i Moderna vaklcinu, pokazala su istraživanja.

On je takođe dodao da veruje da će Kina u narednom periodu nastaviti da prati dešavanja u regionu i da će iskustvo ovih zemalja, koje su se odlučile za ublažavanje mera, uticati na razvoj primene strategije nulte tolerancije u ovoj zemlji.

Video: Peking opet zatvoren posle pojave novog, mutanta korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kata

    1. novembar 2021 | 16:39

    Potpuno različit mentalitet od našeg i različiti rezultati. Danas je u Kini krenula vakcinacija dece starije od 3 godine. Kod nas ce da skoči samo prodaja Pavloviceve masti i leka za šugu.

  • Pera kojot

    1. novembar 2021 | 17:20

    Zasto evropa? Pa u evropi je uvek sve pocelo, kad se evropljani dignu onda pocinje rat ! Ne tupavi amerikanci, koji gledaju sta ce u podne da zderu i za 5 dolara bi prodalim rodjenu majku ako im zafali za rucak! Kako god, kad u evropi pocne problem, izbiju neredi za tili cas, iz nereda se pretvori rat i onda se usmeri na rusiju, e tad se ukljuci ujka Sem i podeli oruzje zaracenima da se pobiju jos vise! To je politika amerikickih dubokih politicara!

  • Mile

    1. novembar 2021 | 15:48

    Jel idu nocu starci u prodavnicu ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA