≫ 

Protesti aktivista i štrajk đubretara u senci klimatskog samita u Glazgovu

Iz organizacije "Extinction Rebellion Scotland" kažu da je njihov dolazak nakon prepešačenih 800 km do Glazgova označio "ceremoniju otvaranja" nenasilnih protesta koji su planirani u škotskom gradu i širom sveta tokom pregovora UN o klimi

  • 1
Glazgov aktivisti Extinction Rebellion Scotland Foto: Tanjug/AP

Dok je većina učesnika klimatskog samita Ujedinjenih nacija COP26 u Glazgovu razmišljala da li da se doveze, dođe avionom ili vozom, grupa aktivista stigla je iz Londona posle 55 dana pešačenja.

Oni su od septembra prošli put od oko 800 kilometara, a očekuje se da povodom samita u Glazgov dođe oko 250 pojedinaca iz različitih zemalja, prenosi Gardijan.

Iz organizacije "Extinction Rebellion Scotland" kažu da je njihov dolazak označio "ceremoniju otvaranja" nenasilnih protesta koji su planirani u škotskom gradu i širom sveta tokom pregovora UN o klimi.

Među aktivistima koji su peške stigli iz Londona je i verska grupa "Camino to COP26" (Put do COP26) predvođena ženama.

Među njima ima učenika kao i starijih, a tokom pešačke ture pokušavali su da podignu svest ljudima o klimatskoj i ekološkoj krizi.

Kako navodi Gardijan, postojali su dani kada je sa grupom "hodačnisnika" hodalo i po 70 ljudi.

U ovoj grupi ima pripadnika različitih verskih opredeljenja, pobožnih Jevreja, hrišćana i budista, ali i ateista, navodi Gardijan.

Strajk đubretara u Glazgovu uoči početka COP26

U Glazgovu je danas počeo i jednonedeljni štrajk komunalnih radnika i čistača ulica, poklopivši se sa prvim danom održavanja klimatske konferencije COP26 koja okuplja vodeće svetske lidere. Lideri sindikata “GMB Škotska” potvrdili su da će osoblje komunalnog odeljenja Gradskog veća Glazgova štrajkovati nedelju dana počev od 00:01 sati u ponedeljak, javlja BBC.

Glazgov protesti đubretara COP 26 Foto: Tanjug/AP

Sindikat je optužio veće da nije dalo osoblju "odgovarajuće vreme i prostor" da razmotre novu ponudu vezano za plate. Spor je već doveo do gomilanja smeća na ulicama u nekim delovima grada, a đubretari kažu da nemaju dovoljno osoblja.

Gradsko veće Glazgova pozvalo je radnike da ponovo razmisle o izazivanju poremećaja tokom "užurbanog i teškog vremena" za grad.

Video: Policija sprečila sukob oko rušenja spomenika u Glazgovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA