≫ 

400 privatnih aviona sa liderima i VIP-ovcima odletelo u Glazgov, izazvali bes

Predsednik SAD Džo Bajden, zajedno sa liderima Kanade, Francuske, Nemačke, Indije, Izraela i Japana odleteli su privatnim avionom na simpozijum o klimatskoj krizi, prema Sunday Mail-u

  • 2
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Dok stotine privatnih aviona prevoze svetske lidere i važne poslovne rukovodioce na klimatski samit Ujedinjenih nacija COP26 u Glazgovu, u Škotskoj, ekolozi su besni zbog štete po životnu sredinu prouzrokovanu putovanjem.

Škotski Sunday Mail, citirajući izvore iz avijacije, preneo je da se očekuje više od 400 privatnih aviona. Oni će prevesti više od 1.000 VIP ličnosti i njihovo osoblje na razgovore koji, prema vebsajtu konferencije, nastoje da "okupe svetske lidere da se posvete hitnoj globalnoj klimatskoj akciji".

Predsednik SAD Džo Bajden, zajedno sa liderima Kanade, Francuske, Nemačke, Indije, Izraela i Japana odleteli su privatnim avionom na simpozijum o klimatskoj krizi, prema Sunday Mail-u.

Džef Bezos iz Amazona je takođe u Glazgov odleteo svojim avionom od 65 miliona dolara, preneo je britanski medij.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson takođe planira da se iz Škotske vrati u London privatnim avionom, koji radi na održivo gorivo, preneo je Guardian. Njegov zvanični portparol rekao je za britanski medij da je "važno da premijer može da se kreće po zemlji, a očigledno se suočavamo sa značajnim vremenskim ograničenjima".

Prema Međunarodnom savetu za čist transport, komercijalna avijacija trenutno čini oko 2 posto globalnih emisija ugljenika, ali je predviđeno da se taj broj utrostruči do 2050. godine.

- Privatni avioni imaju "nesrazmerno veliki uticaj na životnu sredinu" - rekla je Evropska grupa za transport i životnu sredinu. Grupa je u izveštaju iz maja 2021. navela da privatni avioni pet do 14 puta više zagađuju od komercijalnih aviona po putniku, i 50 puta više zagađuju od vozova, prenosi Busines Insider.

- Ne može dovoljno da se naglasi koliko su privatni avioni loši za životnu sredinu, to je najgori način da se putuje. Privatni avioni su veoma prestižni, ali je teško izbeći licemerje korišćenja jednog dok se tvrdi da se bori protiv klimatskih promena - rekao je menadžer za politiku grupe u Velikoj Britaniji za škotski Sunday Mail.

Video: Doček predsednika Srbije na Samitu lidera o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂😂😂

    2. novembar 2021 | 12:13

    Bore se protiv aerozagađenja.

  • Aleksandar

    2. novembar 2021 | 12:30

    Pa i naš je došao privatnim avionom 😂 kako ste njega zaboravili? Sa čim drugim da dodju😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA