≫ 

Grčki političar proziva Zakerberga za krađu imena "Meta": Optužio ga i za naziv kriptovalute

Varoufakis je takođe optužio Zakerberga da je prethodno iskoristio ime njegovog pokreta Demokratija u Evropi (DiEM) kako bi rebrendirao njegovu kripto valutu. Njegova kriptovaluta prvobitno je nazvana "Libra", ali je prošle godine promenila naziv u "Diem"

  • 1
Yanis Varoufakis, Janis Varufakis Foto: Profimedia/Alamy

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis optužio je Marka Zakerberga da je novo ime "Meta" za svoju kompaniju pozajmio od skraćenice za "Centar za postkapitalističku civilizaciju" čije je sedište u Atini. 

On je u seriji tvitova poručio osnoivaču Fejsbuka da drži ruke dalje od tog naziva. Varufakis se zajedno sa naučnikom Noamom Čomskim, muzičarem Brajanom Inoom, filskim rediteljem Kenom Loačom, ekonomistom Džejmsom K. Galbrajtom i filozofom Slavojem Žižekom nalazi u savetodavnom odboru ovog neprofitnog centra.

Centar je osnovan 2020. godine sa misijom da koristi umetnost, istraživanje, argumente i poeziju kako bi raskrstila sa distopičnom stvarnošću pružajući pomoć radikalnim progresivnim pokretima, prenosi RT.

- Vi i vaši minionsi ne biste prepoznali civilizaciju čak ni da vas udari štapom - napisao je Varufakis na Tviteru.

On je zatim dodao da ovaj tehnološki gigant pomaže u stvaranju distopijske stvarnosti.

Varufakis je takođe optužio Zakerberga da je prethodno iskoristio ime njegovog pokreta Demokratija u Evropi (DiEM) kako bi rebrendirao njegovu kriptovalutu. Njegova kriptovaluta prvobitno je nazvana "Libra", ali je prošle godine promenila naziv u "Diem".

Zakerberg je prošle nedelje objavio svoje ambiciozne planove navodeći da planira da kreira virtuelni "Meta svet" uprkos negativnoj kampanji u medijima koja je pokrenuta protiv njega nakon svedočenja uzbunjivačice Frances Hjudžen koja je rekla da je kompaniji "Fejsbuk" profit ispred ljudi.

On je zatim odlučio da ime svoje matične firme koja poseduje Fejsbuk, Instagram i WhatsApp promeni u "Meta".

Mark Zakerberg, Meta Rebrediranje Fejsbuka Printscreen: Facebook/Meta

Ovo rebrendiranje Fejsbuka izazvalo je veliki broj mimova, a neke od njih naziv "Meta" podsetio je na naziv popularnog grčkog Feta sira.

I dok neki kritikuju Varufakisa navodeći da su njegove izjave narcisoidne i obmanjujuće, drugi su saglasni da su sličnosti između ovih naziva neverovatne.

Kao odgovor na Varufakisove tvitove, još jedna grčka kompanija "Metabook", koja za sebe tvrdi da predstavlja najveće tržište polovnih knjiga u zemlji, tvrdi da je Fejsbuk njihovo ime ubacio u uži izbor prilikom odabira novog naziva, a zatim su dodali da su i logoi obe kompanije veoma slični.

Većina je, međutim, rekla da je polaganje prava na vlasništvo ili posedovanje neke vrste zaštitnog znaka nad rečju koja je sastavni deo svakodnevnog govora besmisleno, dok su drugi bili sigurni da je rebrendiranje deo plana kako bi se skrenula pažnja sa negativnih vesti koje se pišu o kompaniji u poslednje vreme.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bhm

    2. novembar 2021 | 19:40

    Imam predlog,neka Zakemberg nazove mrezu Severna Meta i rešen problem!Cenim da je 5 posto akcija Severne Mete za kuma sasvim odgovarajuć iznos?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA