≫ 

Rusija i Belorusija sve bliže: Novim dekretom usklađene vojske i migraciona politika

Dvojica predsednika odobrila su odluke Vrhovnog državnog saveta Ruske Federacije i Belorusije, uključujući i ažuriranu vojnu doktrinu i migracioni koncept

  • 1
Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, danas su tokom onlajn zasedanja Vrhovnog državnog saveta Savezne države Belorusije i Rusije potpisali integracioni dekret o glavnim pravcima sprovođenja odredbi Ugovora o stvaranju Savezne države za 2021-2023. godinu.

Dvojica predsednika odobrila su odluke Vrhovnog državnog saveta Ruske Federacije i Belorusije, uključujući i ažuriranu vojnu doktrinu i migracioni koncept, prenosi Sputnjik.

Putin i Lukašenko su u septembru dogovorili svih 28 integracionih saveznih programa koji su potom odobreni na sastanku Saveta ministara Savezne države.

Kako je Lukašenko izjavio tokom sastanka, države nameravaju da ojačaju regionalnu vojnu grupu, koja već služi kao pouzdan štit.

Uskladiće i monetarnu politiku

Programi za Saveznu državu uključuju integraciju valutnih sistema, opšte principe za naplatu indirektnih poreza, borbu protiv terorizma, uzajamni pristup javnim nabavkama i državnim nalozima.

Osim toga, jedinstvena će biti i makroekonomska politika, zemlje će integrisati platne sisteme i uskladiti monetarnu politiku, formirati zajednička tržišta nafte i gasa i drugo.

Rusija i Belorusija potpisale su sporazum o osnivanju Savezne države 8. decembra 1999. Do 20. godišnjice potpisivanja ovog dokumenta formirana je radna grupa za izradu industrijskih smernica.

Moskva i Minsk su ih zatim preformatirali u savezne programe za integraciju.

Većina je isplanirana do 2025. godine, a neke do 2027. godine. I u Moskvi i Minsku više puta su naglašavali da saveznim programima nedostaju politička pitanja vezana za gubitak suvereniteta.

Video: U Batajnici sve grmi od srpskih i ruskih pesama: Krajišnici slave Putinov rođendan

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tako je braco

    5. novembar 2021 | 07:40

    Vidite da nato fasisti ne biraju sredstvo da slomiju ili uniste pravoslavlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA