≫ 

Ursula fon der Lajen na meti kritika: Apeluje na zaštitu prirode, a avionom ide na put od 50 kilometara

"Ovo je mentalitet političara"

  • 4
Samit EU Zapadni Balkan Foto: Tanjug/AP

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen našla se na meti kritika je nakon što je objavljeno da je koristila privatni avion za putovanje od 50 kilometara, dok su razgovori o klimatskim promenama bili u toku.

Samo nekoliko dana nakon što je Fon der Lajenova govorila tokom otvaranja klimatskog samita u Glazgovu, pozivajući "sve nas da učinimo sve što je potrebno da ograničimo globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Cečzijusa", britanski list Telegraf otkrio je da je predsednica Evropske komisije koristila privatni avion za više od polovine zvaničnih poseta (18 od 34) od stupanja na dužnost u decembru 2019. godine.

Кako je rekla svetskim liderima da "ljudi mogu da urade nešto u vezi sa klimatskim promenama, jer ih je napravio čovek", pokazalo se da je na jednom od tih putovanja prešla avionom samo 50 kilometara, između Beča i Bratislave, navodi Brisel tajms, prenosi RTS.

Glazgov Škotska COP26 samit klimatske promene Foto: Tanjug/AP

Za to putovanje automobilom ili vozom neophodno je oko sat vremena vožnje.

Fon der Lajenova se, navodi list, takođe oslanjala na privatne avione za putovanje između drugih obližnjih destinacija kao što su Pariz i London.

Iako su komercijalni letovi veoma štetni po životnu sredinu, efekat leta privatnog aviona je mnogo gori. Za samo sat vremena, jedan privatni avion može da emituje dve tone CO2, navodi vodeća evropska nevladina organizacija koja se zalaže za čistiji transport, a prosečna osoba koja živi u Evropskoj uniji emituje 8,2 tone CO2 ekvivalenta tokom cele godine.

Кao odgovor na otkriće, jedan od portparola Fon der Lajenove rekao je da ta putovanja "nisu izvodljiva komercijalnim letovima" i dodao da se "vazdušni taksi koristi samo kada je to neophodno, kako bi se omogućilo prisustvo na sastancima na različitim mestima po veoma gustom rasporedu"

Navodno, avioni obično lete na "biokerozin", trenutno jedino kratkoročno rešenje za smanjenje količine CO2 koju emituje avion.

Otkriće o putovanju Fon der Lajenove je posebno kritikovano u kontekstu samita o klimi, na koji su mnogi globalni lideri putovali privatnim avionima, iako su se neki odlučili za klimatski prihvatljivije vidove transporta, kao što je "klimatski voz" koji je prošao pored Brisela.

Кorisnici na društvenim mrežama optužili su Fon der Lajenovu za licemerje.

- Ovo je mentalitet političara... Ali radi na biogorivo...Biogoriva su čista i jednostavna prevara u kontekstu zelenila - rekao je snimatelj divljih životinja, okeana i prirode Mark Torp.

Video: Vučić i Lajen označili početak radova na pruzi Niš-Brestovac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odin

    5. novembar 2021 | 07:09

    Zar neko veruje da vrhovnici iz EU poštuju bilo koga osim sebe, i da misle na dobro građana Evrope?

  • pera

    5. novembar 2021 | 06:53

    Jel se to rio tinto okomio na nju? uzgred nemam lepo misljenje o njoj

  • Upravo tako

    5. novembar 2021 | 07:38

    Nemci kao nekoga kritikuju a imaju ovde avionamsku liniju isto tako oko pedeset kilometara razdaljine a o autima I kamionima da be govorimo I u autima samo se jedno vozi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA