≫ 

Rekordno zagađenje vazduha posle festivala svetla u Nju Delhiju

Indeks kvaliteta vazduha (AQI) u tom gradu porastao je na 451 na skali od 500, što je maksimum zabeležen ove godine i ukazuje na “ozbiljna” stanja koja može izazvati kod zdravih ljudi, a posebno kod onih sa već postojećim bolestima, prema uputstvima saveznog odbora za kontrolu zagađenja

  • 0
Nju Delhi Indija zagađenje vazduha

Foto: Tanjug/AP

Stanovnici Nju Delhija su se jutros, dan nakon Divalija, hinduističkog festivala svetla, probudili pod “pokrivačem” toksičnog smoga, udahnuvši najopasniji vazduh u dosadašnjem toku ove godine.

Naime, građani Nju Delhija, koji ima najgori kvalitet vazduha od svih svetskih prestonica, ni ove godine se tokom proslave festivala svetla nisu pridržavali zabrane ispaljivanja vatrometa i petardi, javio je Rojters, a prenosi Tanjug.

Indeks kvaliteta vazduha (AQI) u tom gradu porastao je na 451 na skali od 500, što je maksimum zabeležen ove godine i ukazuje na “ozbiljna” stanja koja može izazvati kod zdravih ljudi, a posebno kod onih sa već postojećim bolestima, prema uputstvima saveznog odbora za kontrolu zagađenja.

AQI meri koncentraciju otrovnih čestica PM2,5 u kubnom metru vazduha.

U Delhiju, gradu sa skoro 20 miliona ljudi, očitavanje PM2,5 je danas u proseku iznosilo 706 mikrograma, dok Svetska zdravstvena organizacija smatra da je nebezbedno sve što je iznad godišnjeg proseka od 5 mikrograma.

PM2,5 u vazduhu može izazvati kardiovaskularne i respiratorne bolesti kao što je rak pluća, navodi Rojters, i dodaje da u Indiji toksični vazduh ubije više od milion ljudi godišnje.

- Činilo se da zabrana petardi nije bila uspešna u Delhiju, što je dovelo do opasnih nivoa zagađenja pored postojećih višegodišnjih izvora - izjavio je Sunil Dahija, analitičar Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Svake godine vlada ili Vrhovni sud Indije zabranjuju petarde, ali izgleda da se zabrane retko primenjuju.

Da stvar bude još gora, Divali pada u vreme kada farmeri u susednim državama Pendžab i Harijana u Delhiju spaljuju strnjiku preostalu nakon žetve kako bi pripremili svoja polja za sledeću žetvu.

Video: U jednom delu Beograda sija sunce, a u drugom se ne vidi prst pred nosom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA