≫ 

Osuđeni na smrt u Japanu tužili državu: Obaveste ih o pogubljenju samo par sati pre izvršenja kazne

Tuže državu zbog obaveštenja o pogubljenja istog dana

  • 1
Zatvor Japan Foto: Profimedia

Dvojica osuđenika na smrt u Japanu tužili su vladu, tvrdeći da je “nehumana” praksa o obaveštavanju zatvorenika samo nekoliko sati pre njihovog pogubljena, preneli su lokalni mediji.

Zatvorenici zahtevaju promene, prenosi britanski list “Gardijan”.

Smrtna kazna u Japanu se već duži period sprovodi vešanjem, a praksu obaveštavanja zatvorenika samo nekoliko sati pre izvršenja kazne već dugo osuđuju međunarodne organizacije za ljudska prava.

Dva zatvorenika osuđena na smrt podnela su juče tužbu okružnom sudu u Osaki, navodeći da je ta praksa nezakonita jer ne daje zatvorenicima vremena da podnesu prigovor, zahtevajući da se praksa promeni i tražeći odštetu od 22 miliona jena (194.000 dolara), izvestila je japanska agencija Kjodo.

- Zatvorenici osuđeni na smrt svakog jutra žive u strahu da će im taj dan biti poslednji. To je krajnje nehumano - rekao je njihov advokat.

Naveo je i da ne postoji zakon koji nalaže da zatvorenici budu obavešteni o izvršenju samo na dan izvršenja i da je ta praksa protivna krivičnom zakonu, preneo je Kjodo.

Smrtna kazna se u ovoj zemlji najčešće sprovodi zbog ubistva.

Prošle godine u Japanu niko nije pogubljen, što je bila prva godina bez pogubljenja od 2011, i još nijedno nije izvršeno ove godine.

Video: Zatvorenik broj 46984 je jedini Srbin koji čeka smrtnu kaznu u Americi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Junik

    5. novembar 2021 | 10:18

    Oni su dski, treba im najaviti danas za sutra a sutra na sat vremena pre izvrsenja odloziti za narednu nedelju u isto vreme i tako dok prirodno ne umre. Ovo je ne humano a ne u Japanu na par sati pre izvrsenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA