≫ 

Protest u Poljskoj zbog zakona o abortusu: Hiljade demonstranata se okupilo, nose sveće

Oni su poručili da je smrt Izabele, 30-godišnje žene koja je bila u 22. nedelji trudnoće kada je primljena u bolnicu u Pščini, malom gradu u blizini Katovica, posledica odluke Ustavnog suda

  • 4
Protest u Poljskoj protiv zakona o abortusu Foto: Tanjug/AP

Hiljade ljudi okupilo se danas u gradovima širom Poljske, da protestuju protiv strogih zakona o abortusu, nakon što je smrt trudnice ponovo pokrenula javnu debatu o tom pitanju u jednoj od najreligijoznijih katoličkih zemalja u Evropi.

Demonstranti sa svećama i transparentima marširali su danas kroz desetine poljskih gradova, uključujući Pščinu u južnoj Poljskoj, gde je trudnica, koja je preminula 22. septembra, živela, javio je Rojters, a prenosi Tanjug.

Oni su poručili da je smrt Izabele, 30-godišnje žene koja je bila u 22. nedelji trudnoće kada je primljena u bolnicu u Pščini, malom gradu u blizini Katovica, posledica odluke Ustavnog suda.

Njen fetus je ostao bez amnionske tečnosti i lekari su, u bolnici gde je bila primljena zbog komplikacija, odbili da prekinu trudnoću dok je fetus, koji je pokazivao brojne deformite, imao otkucaje srca, a žena je kasnije umrla od septičkog šoka, prema navodima porodice.

Kada je skener pokazao da je fetus mrtav, lekari su odlučili da urade carski rez, a advokat porodice Jolanta Budžovska saopštila je da je žena umrla na putu do operacione sale uprkos naporima da je reanimiraju.

Vlada je poručila da sudska presuda ne može biti kriva za Izabelinu smrt, već da je u pitanju greška lekara, a poljski ministar zdravlja Adam Njeđelski obećao je da će izdati smernice kako bi se razjasnilo kada su prekidi trudnoće dozvoljeni.

- Tražio sam od Nacionalnog savetnika za ginekologiju i akušerstvo da izda takve smernice koje će biti nedvosmislene o tome da je bezbednost žene, u ovakvom slučaju, razlog za prekid trudnoće - izjavio je on za poljski radio.

Poljska je donela strogi zakon 1993. godine kojim se zabranjuje abortus osim u tri slučaja: ako je trudnoća rezultat incesta ili silovanja, ako je život ili zdravlje žene ugroženo ili ako plod ima urođene deformitete, ali je Ustavni sud izglasao da abortus u slučaju deformiteta ploda nije u skladu sa Ustavom, što je izazvalo skoro potpunu zabranu prekida trudnoće i rasprostranjene proteste od januara, kada je ta odluka stupila na snagu.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    6. novembar 2021 | 20:01

    Ubistvo dece mora da bude zakonom zabranjeno. Bravo za vladu poljske

  • Čiča Miloje

    6. novembar 2021 | 21:50

    Poljska je katolička džamahirija , obični talibani ... Nisu njih Rusi džaba držali na povocu ... To je još uvek katolički srednji vek.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA