"U budućnosti će se voditi borba za vodu i hranu": Erdogan o klimatskim promenama

On je na ceremoniji puštanja u rad brane i hidroelektrane Ilisu rekao da će njen kapacitet skladištenja vode oko 11 milijardi kubnih metara, snage od 1.200 megavata, Turskoj godišnje osigurati finansijsku korist od tri milijarde lira

  • 3
Redžep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da će se zbog klimatskih promena, suša, porasta stanovništva i urbanizacije, u budućnosti borba voditi oko vodnih resursa i hrane.

On je na ceremoniji puštanja u rad brane i hidroelektrane Ilisu rekao da će njen kapacitet skladištenja vode oko 11 milijardi kubnih metara, snage od 1.200 megavata, Turskoj godišnje osigurati finansijsku korist od tri milijarde lira.

- Voda znači život u našoj civilizaciji. Energija je još jedan nezamenjiv izvor života danas. Stoga je ovo projekat koji našoj zemlji pruža veoma važne prilike i mogućnosti - rekao je Erdogan, javlja Anadolija, a prenosi Tanjug.

Uprkos povećanju broja stanovnika sa tri na osam milijardi u poslednjih 60 godina, količina padavina na zemlju koju imamo nije se promenila, rekao je on i dodao da su katastrofe povezane sa klimatskim promenama, poput suša, poplava i šumskih požara sve češće.

- Zaštita vodnih resursa pre nego što dostignu granicu potrošnje, njihovo efikasno korišćenje i ispravno upravljanje postalo je obaveza, a ne izbor - dodao je Erdogan.

Smatra da će se u budućnosti borba voditi oko vodnih resursa.

- Evidentno je da će se u narednom periodu voditi borba za vodne resurse i proizvodnju hrane, na sličan način kako se to u prošlosti radilo za naftu - kazao je Erdogan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A I sa

    7. novembar 2021 | 07:42

    vama cemo ratovati sve ekstremniji postajete

  • Boban

    7. novembar 2021 | 06:52

    Vodiće se borba za hranu, ali ne zato što hrane nema, nego što svetski moćnici, koji nam nameću i vakcine, čine sve da do hrane ne dodjemo. Na primer preprečili su brod u Suez kanalu, povećavaju cenu goriva da bi transportne firme oterali u stečaj, stopirali su proizvodnju Addblue kiseline, koju danas koristi 95% kamiona,... Zbog toga će doći do nestanka hrane. Zato bi trebali što više ljudi da se vrate na selo i da obradjuju svoju zemlju, čuvaju svoju stoku i piladiju i budu nezavisni od tih nezasitih ološa.

  • DRagutin

    8. novembar 2021 | 18:49

    Ja o tome pričam već neko vreme, ali koga to briga! I to uskoro što kaže Erdogan biće u narednih nekoliko godina!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA