≫ 

Četvrti talas bukti u Nemačkoj, kakav je plan buduće vlade?

U Nemačkoj je dve trećine stanovnika primilo obe doze vakcine

  • 1
Olaf Šolc, Analena Berbok, Kristijan Lindner Foto: Tanjug/AP

Broj zaraženih u Nemačkoj osetno raste, ali iduća vlada izgleda neće ograničavati javni život za nevakcinisane. Doduše, na taj korak su se već odlučile pojedine pokrajine. Da li je rešenje u vraćanju masovnom testiranju?

Prema računici Instituta "Robert Koh", nedeljna incidencija u Nemačkoj dostigla je 201,1. To znači da je u proteklih sedam dana na svakih sto hiljada stanovnika pozitivno na korona-virus testirano preko dve stotine njih.

Poređenja radi, ta incidencija je prema zvaničnim podacima u Srbiji skoro triput viša (578,4), što Srbiju stavlja na deseto mesto u Evropi trenutno. Zaraze su najučestalije u Sloveniji (961,2), na Farskim Ostrvima (846,1) i Estoniji (837,6).

Ono što stručnjake u Nemačkoj navodi na ocenu da je u jeku četvrti talas korone jeste rapidan skok incidencije. Pre samo sedam dana brojka je bila 154,8, a pre mesec dana 63,8.

Opet besplatni testovi?

Istovremeno punom parom traju koalicioni pregovori izbornih pobednika Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala koji su ranije najavili da bi već početkom decembra mogli da izglasaju Olafa Šolca za novog kancelara, čime će se okončati šesnaestogodišnja era Angele Merkel.

Te tri stranke su namerile da u parlamentu ne glasaju za produženje takozvanog "epidemiološkog stanja od nacionalnog značaja" koje ističe 25. novembra. U tom vanrednom stanju izvršna vlast ima široka ovlašćenja te može često da zaobiđe Bundestag ili pokrajinske parlamente.

To pak ne znači da će se mere popustiti. Tokom vikenda su do medija curile informacije da bi buduća semafor koalicija, nazvana prema bojama tri partije, mogla da poveća broj brzih antigenskih testova. Kako piše tabloid Bild, navodno se planira uvođenje svakodnevnih testova za zaposlene i posetioce domova za stare, čak i ako su vakcinisani.

Takav potez dolazi nakon što je u nekoliko domova za stare i nemoćne umro veliki broj ljudi, a rukovodioci saopštili da po polovina negovatelja nije vakcinisana. Političari za sada ne razmatraju uvođenje obavezne vakcinacije za medicinsko osoblje, kako su učinile neke druge evropske zemlje.

Zeleni i Liberali se dalje zalažu da se tokom zime vrati besplatno testiranje građana na koronu.

Kako se ranije čulo, broj testova opao je za 90 odsto otkako se oni od početka meseca plaćaju iz sopstvenog džepa, u proseku oko petnaest evra. Tom merom je još aktuelna Vlada Demohrišćana i Socijaldemokrata mislila da motiviše ljude da se vakcinišu, piše DW.

Lokdaun za nevakcinisane?

U Nemačkoj važe takozvana 3G pravila, prema kojima pristup restoranima, bioskopima, teretanama ili priredbama imaju samo ljudi koji su cepljeni, preležali koronu ili nedavno negativno testirani.

U susednoj Austriji su otišli korak dalje, uvodeći od ponedeljka (8. novembar) pravilo 2G širom zemlje. Prema njemu se test više ne priznaje – već samo vakcinacija ili preležana bolest.

Kako je rekla Katrin Gering-Ekart, šefica poslaničkog kluba nemačkih Zelenih, buduća koalicija ne razmišlja o uvođenju takvog pravila jer, kako smatra, to se teško može izvesti pravno čisto. Na taj način se nevakcinisani praktično odsecaju iz dela javnog života, iako cepljenje nije obavezno.

Pravilo 2G je međutim upravo uvela pokrajina Saksonija koja beleži najvišu incidenciju (491,3), a nešto slično sprema i Berlin.

Pojedini virusolozi upozoravaju da 2G vodi u "prividnu sigurnost" jer i vakcinisani prenose virus.

- Vakcinisani imaju osećaj da više nisu deo pandemije i ponašaju se odgovarajuće rizično. Drugi problem su nevakcinisani koji bi bili izopšteni, a onda bi se još manje testirali - kaže bonski virusolog Hendrik Štrek.

U Nemačkoj je dve trećine stanovnika primilo obe doze vakcine. Počelo je i davanje treće, takozvane buster doze, ali samo najstarijima. Odlazeći ministar zdravlja Jens Špan založio se da svi prime dodatnu dozu šest meseci nakon druge.

Video: Gospođama pukao film: Tuča u tržnom centru, navalile na radnika obezbeđenja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA