Nemačka obeležila 83. godišnjicu Kristalne noći: "Današnji dan nam tera suze na oči"

"Današnji dan je ambivalentan dan, istovremeno vedar i mračan dan. Tera nam srca da lupaju i suze na oči. Tera nas da verujemo u bolje sutra za našu zemlju, ali nas čini i očajnim zbog svojih ponora", kazao je nemački predsednik

  • 1
Nemačka Berlin "Kristalna noć" Foto: Tanjug/AP

U Nemačkoj je danas obeležena 83. godišnjica antijevrejskog pogroma - "Kristalne noći", a predsednik Frank-Valter Štajnmajer je tim povodom održao govor u Berlinu navodeći da ovo mračan dan koji tera suze na oči.

Štajnmajer se osvrnuo na 9. novembar 1938. godine, kada su nacisti ubili najmanje 91 osobu.

Tada je uništeno oko 7.500 prodavnica i zapaljeno više od 1.400 sinagoga.

Predsednik Nemačke je podsetio i da je 9. novembra pao Berlinski zid, kao i da je 1918. godine socijaldemokrata Filip Šajderman proglasio Nemačku republikom, na kraju Prvog svetskog rata.

- Današnji dan je ambivalentan dan, istovremeno vedar i mračan dan. Tera nam srca da lupaju i suze na oči. Tera nas da verujemo u bolje sutra za našu zemlju, ali nas čini i očajnim zbog svojih ponora - kazao je nemački predsednik.

Ovaj dan se takođe obeležava u Austriji. Danas posle podne, država će otvoriti Zid sećanja u Beču sa imenima 64.000 austrijskih Jevreja koji su ubijeni tokom holokausta.

Video: Izrael: Stravični snimci sukoba između jevrejskog i arapskog stanovništva u Lodu

(Telegraf.rs/tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA