≫ 

Prvi čovek policije nakon smene optužio ministra za milionsku iznudu i nestao: Gde je Sing?

Nakon što su ga smenili sa mesta šefa policije i oterali da vodi neku malu neopremljenu jedinicu, Sing je vladi poslao pismo u kom je svog šefa, tadašnjeg ministra policije, optužio za teška krivična dela. Potom mu se izgubio svaki trag

  • 0
Mumbai Police commissioner Param Bir Singh Foto: Profimedia/Bhushan Koyande/Hindustan Times/Shutterstock Editorial

Vlasti u Indiji su 1. oktobra izdale senzacionalno saopštenje: bivši šef policije u Mumbaju je nestao.

Parambir Sing (59), visokorangirani policijski zvaničnik sa zavidnom karijerom, bio je određen da vodi 45.000 ljudi pre oko dve godine. Sada Singa nije moguće pronaći u kancelariji, niti u stanu u Mumbaju, kao ni u porodičnoj kući koja je udaljena nekih 1.600 kilometara.

Iako je policija pokrenula opsežnu potragu da pronađe svog čoveka, Singova supruga i ćerka koje su živele sa njim u Mumbaju, i sin koji je u inostranstvu, ne otkrivaju gde se on nalazi. Ćute i advokati koji ga zastupaju.

Sve je počelo u februaru sa zapetljanom akcijom u kojoj je pronađeno vozilo puno eksploziva ispred kuće Mukeša Ambanija, najbogatijeg čoveka u Aziji. Narednih dana, telo navodnog vlasnika tog vozila pronađeno je na obali mora u obližnjem gradu. Policija je kasnije utvrdila da je čovek ubijen i bačen u vodu.

Od neuspelog atentata na biznismena sve krenulo nizbrdo?

Stvari su postale još mutnije kada je uhapšen policajac, koji je ubijenog poznavao. Inspektori veruju da je Sačin Vaz, pomoćnik inspektora u elitnoj krimi-jedinici, bio deo zavere i plana da se vozilo puno eksploziva parkira ispred Ambanijeve kuće, kao i da je nekako umešan u ubistvo vlasnika tog vozila. Vaz je ove navode negirao.

U martu je Sing sklonjen sa funkcije i prebačen da u Maharaštri, državi u kojoj je Mumbaj, vodi slabo opremljenu jedinicu koja asistira policijskim snagama. Rečeno narodnim jezikom - pao je sa konja na magarca.

- Ovo nije bio uobičajeni transfer. Postave te da budeš prvi čovek policije u Mumbaju, pa službenici koji rade u komesarijatu naprave neke ozbiljne greške... Baš zbog tih grešaka je i prebačen - rekao je tadašnji ministar unutrašnjih poslova Anil Dešmuk, ne precizirajući o kakvim se greškama radi.

Šefu "zabio nož u leđa"

Sing je novu funkciju preuzeo polovinom marta. Smestili su ga u pristojnu kancelariju, udaljenu nekoliko kilometara od njegove prethodne kancelarije koja se nalazila u centru grada. Nedugo potom poslao je pismo vladi u kojem je Dešmuka, svog nadređenog, optužio za iznudu i korupciju. Ipak, nikakvi dokazi nisu predočeni.

U pismu koje je poslao glavnom ministru Udavu Takeraju, optužio je Dešmuka da je Sačinu Vazu naredio da uzme više miliona dolara mita od vlasnika hotela i restorana u gradu, koji su se mučili da ispune sve zakonske uslove da bi poslovali.

Dešmuk je negirao ove tvrdnje, ali je bio prinuđen da već početkom aprila podnese ostavku. Pokrenuta je finansijska istraga i Dešmuk je pet puta bio pozivan na ispitivanje. U novembru je i uhapšen, a jednom prilikom je, aludirajući na Singa izjavio: "Taj koji me je optužio je pobegao preko".

Sing je, piše BBC, u maju otvorio bolovanje, koje je dva puta produžavao, a onda je nestao bez traga.

Supruga i ćerka, koje žive u stanu u elitnom telu grada nisu otkrile gde se nalazi. Njegov advokat odbio je da prokomentariše pitanje novinara. Brojni lokalni mediji su spekulisali da je Sing "zapalio" preko. Jedni su pisali da je u Rusiji, drugi da je na bezbednom u Belgiji.

- Tragamo za njim. Kao službenik vlade ne može da napusti zemlju bez odobrenja vlade. Ukoliko ode, to nije dobro - rekao je novi ministar unutrašnjih poslova Dilip Vals Patil.

Vlada u Maharaštri formirala je veće, koje vodi penzionisani sudija, da ispita čitav slučaj. Sing se sada suočava sa četiri krivične prijave za iznudu, koju su podneli vlasnici hotela, restorana i kladionica. Protiv Dešmuka još nije podignuta optužnica i produžen mu je pritvor.

Ono što je dalje zamutilo vodu jeste to što je Sing odbio da se pojavi na ispitivanju na poziv veća. Umesto toga, preko svojih advokata, žalio se sudu na čitavu istragu. Advokati su sudu predočili da je činjenica što Sing uopšte komunicira sa većem znak da ne beži od zakona.

O čitavom slučaju se veoma malo zna. Da li je ovaj slučaj ikako povezan sa vozilom sa eksplozivom? Zašto je Dešmuk smenio Singa? Zašto je Sing nestao nakon što je izneo ozbiljne optužbe protiv svog ministra? Zašto se ne pojavljuje pred većem da bude ispitan? Na sva ova pitanja, odgovora i dalje nema.

Ima zanimljivu karijeru

Mediji pišu da je Sing magistar socijologije, da mu je otac bio birokrata, a majka domaćica, te da je važio za uzornog službenika. Navode i da voli da bude u formi i da igra kriket. Za četiri decenije je mnogo uradio u policiji, pa je tako "očistio pobunjenike", mafijaše, a 90-ih je sa svojim timom "trkeljisao podzemlje". U to vreme najbogatiji grad u Indiji bio je preopterećen otmicama, mafijaškim obračunima, ucenama i iznudama.

U žižu je dospeo radeći sa "policajcima presretačima" - kontroverznim likovima koji pripadaju jedinstvenom, nezvaničnom policijskom sistemu - kako bi iskorenio gangstere koji su često kidnapovali biznismene, filmske glumce i producente i tražili otkup.

Husein Zaidi, novinar koji je pisao o zločinima u gradu, napisao je da je Singu i još jednom visokom službeniku, bio "dodeljen zadatak da zbrišu podzemni svet iz grada" i da su njih dvojica "formirali tri elitna odreda presretača" za taj posao.

Trebalo je da se penzioniše kada proslavi 60. rođendan. Poslednji put kada se javio jednom od novinara u avgustu ove godine, rekao je da je i dalje u Indiji i da nije napustio zemlju.

Međutim, ni njegove kolege ne mogu da ga pronađu.

Video: Sveta reka u kojoj se kupaju poklonici, a okolo pliva toksična pena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA