Šta se događa u Nemačkoj? Rekord obaraju 4. dan zaredom. Ipak, jedna dobra vest postoji

Nemačka je u "crvenom", ali lekari kažu da bolnice mogu da izdrže veći priliv, jer je dosta vakcinisanih

  • 8
Bolnica, korona, ilustracija, Nemačka Foto: Tanjug/AP

Nemačka je danas, prvi put od početka pandemije, zabeležila više od 50.000 slučajeva u jednom danu. Brojke zabrinjavaju jer ova država već četvrti dan za redom obara korona rekorde.

U poslednja 24 sata zabeleženo je 50,196 slučajeva korona virusa, a život je izgubilo 235 ljudi.

Situacija u Nemačkoj zabrinula je čitav svet jer je ova država, podsetimo, slovila za uzor kako se treba boriti sa pandemijom, pogotovo u prvom i drugom talasu.

Najnoviji porast brojki uznemirio je i nemačke stručnake i zvaničnike. Čuveni virusolog Kristijan Drosten rekao je da bi Nemačka mogla da zabeleži još 100.000 smrtnih slučajeva i pozvao na hitnu akciju, a odlazeća kancelarka Angela Merkel traži razgovore sa premijerima pokrajina da bi se dogovorio "brz i jedinstven odgovor na krizu".

U pojedinim delovima zemlje vrši se sve veći pritisak na nevakcinisane, a u ponedeljak u Berlinu će biti potreban "2G" kovid sertifikat za ulazak u restorane, teretane, i odlazak kod frizera. To znači da će sertifikat imati samo oni koji su bolest preležali ili su vakcinisani.

Stručnjaci kažu da je više razloga zašto je došlo do porasta broja infekcija. Hladno vreme "uteralo" je građane u zatvorene prostore, gde je transmisija virusa lakša. Isto tako, pojedine pokrajine nisu "zablistale" po pitanju vakcinacije, pa i virus lakše cirkuliše.

Ono što može da uteši u ovako teškoj situaciji jeste činjenica da su stručnjaci uvereni da će bolnice moći da izdrže nalet 4. talasa. Za razliku od prošle godine, Nemačka ove godine ima visok procenat vakcinisanosti, pogotovo među starijim stanovništvom, te imaju i manje težih kliničkih slika.

U prilog tome govore i brojke. Naime, u novembru prošle godine Nemačka je krenula da obara rekorde u broju preminulih. Znali su dnevno i da beleže i po 400 smrtnih slučajeva. Najgora situacija je bila u januaru i februaru, kada su u danu beležili i više od 1.200 smrtnih slučajeva od korona virusa.

Kako se počelo sa distribucijom vakcina broj je krenuo da pada, pa su u periodu od polovine juna pa do nedavno beležili dvocifren broj preminulih na dnevnom nivou. Novi talas i zarazniji delta soj malo je pogoršao situaciju, ali preminulih je i dalje mnogo manje nego u isto vreme prošle godine, kada vakcine nisu bile dostupne.

Od početka vakcinacije 26. decembra 2020. godine, Nemačka je iskoristila 113.672.633 doze. Prema podacima Instituta Robert Koh 69,8 odsto stanovništva je primilo bar jednu dozu, a 67,3 odsto obe doze vakcine protiv korona virusa.

Treća doza preporučuje se starijma od 70 godina, kao i medicinskim radnicima i negovateljima, kao i ljudima sa oslabljenim imunim sistemom.

I pored visokog procenta vakcinisanosti, stručnjaci i dalje apeluju na oprez, jer se sa vremenom efikasnost vakcine smanjuje.

Video: Koliko je četvrti talas teži i zašto u odnosu na prethodna 3 proverili smo u crvenoj zoni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav

    11. novembar 2021 | 10:10

    70% vakcinisanih sa obe doze a nikad vise pozitivnih od pocetka pandemije, ukinite pcr testove I pandemija je gotova jer pcr testovi pokazuju svaku infekciju I proslu I sadasnju a ne samo sadasnji virus...ukinite pcr testiranje.

  • Ohmam

    11. novembar 2021 | 10:16

    Desava se to sto se vise vakcinisu ima vise obolelih.

  • Delta odred

    11. novembar 2021 | 10:39

    Isto sto u u Belgiji,Danskoj,Hrvatskoj,Sloveniji,Austriji,,Madjarskoj , a to je da vakcina ne radi, samo imaju mantru da ces imati laksu sliku, ane da zbog mutacije virus slabi, a ako umres i pored vakcine,imao si pridruzene bolesti, zbog kojih je valjda trebalo bas da je primis, koje obaraju rekorde ovih dana, ako zna kako ce za par godina proci vakcinisani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA