≫ 

Savet bezbednosti UN iza zatvorenih vrata o migrantskoj krizi sa Belorusijom, poziva na odgovornost

"Osuđujemo orkestriranu instrumentalizaciju ljudskih bića u opasnost u političke svrhe"

  • 5
migranti, Poljska, Belorusija Foto: Tanjug/AP

Estonija, Francuska, Irska, Norveška, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su pitanje migrantske krize tokom sastanka 15-članog Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održanog iza zatvorenih vrata.

Osuđujemo orkestriranu instrumentalizaciju ljudskih bića čije je živote i dobrobit Belorusija dovela u opasnost u političke svrhe, sa ciljem da destabilizuje susedne zemlje i spoljnu granicu Evropske unije i skrene pažnju sa sopstvenih sve većih kršenja ljudskih prava, naveli su oni u saopštenju.

Estonija, Francuska, Irska, Norveška, SAD i Britanija su opisale beloruski pristup kao neprihvatljiv i optužili predsednika Aleksandra Lukašenka da postaje pretnja regionalnoj stabilnosti, pozvavši na snažnu međunarodnu reakciju da se Belorusija pozove na odgovornost, obećavši da će razgovarati o daljim merama koje mogu da preduzmu.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski, rekao je novinarima uoči sednice Saveta da veruje da njegove zapadne kolege iz Saveta imaju neku vrstu mazohizma jer je pokretanje ove teme, koja je potpuna sramota za EU, vrlo hrabra, prenosi Tanjug.

Na pitanje da li Rusija ili Belorusija pomažu u premeštanju migranata na poljsku granicu, Poljanski je rekao: "Ne, apsolutno ne".

On je dodao da Savet bezbednosti ne mora da rešava sve probleme.

Video: Pobuna migranata: Seku žicu na granici, oružane snage reaguju suzavcem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Udruzili se

    12. novembar 2021 | 08:17

    nato fasisti namecu diktaturu pravoslavlju.

  • Bole

    12. novembar 2021 | 08:08

    Nije Belorusija stvorila izbeglice. Zna se tacno ko je inicijator svega toga.

  • hogar

    12. novembar 2021 | 08:21

    kad su ovi iz Nato alijanse isli kod njih i siruli demokratiju bombama, puskom, raketama... UN je rekao to je borba protiv terorizma ovi sad dosli kod njih e to je sad problem.... pa da li je frau Merkel rekla cekamo vas rasirenih ruku.. sta sad to bi...... ha, ha ha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA