≫ 

Postignut istorijski dogovor u borbi protiv klimatskih promena u Glazgovu

Ovaj dogovor je prvi u poslednjih 25 godina, koliko se Ujedinjene nacije bave problemom klimatskih promena

  • 1
Glazgov protest Foto: Tanjug/AP

Na samitu COP26, svetski lideri su sklopili sporazum o smanjenju upotrebe uglja i fosilnih goriva i prelasku na korišćenje obnovljivih izvora energije.

Dogovor je postignut danas i on je prvi te vrste u poslednjih 25 godina, koliko se ujedinjene nacije bave sve većim problemom klimatskih promena koje nam donosi ekstremne vremenske prilike kao posledicu zagađenja, prenosi Sputnik.

Sporazum je, kako se čini, polu-pobeda aktivista za borbu protiv klimatskih promena.

- Naša krhka planeta visi o koncu. Na vrata nam i dalje kuca klimatska katastrofa i vreme je da ozbiljno delujemo, ili će naše šanse da postignemo "nula emisija" biti jednake nuli - rekao je generalni sekretar UN, Antonio Gutereš.

Iran je danas ranije saopštio da nije zadovoljan delom nacrta sporazuma COP26 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i izrazio podršku Indiji, koja je takođe kritikovala bogatije zemlje.

- Nismo zadovoljni paragrafom 36 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva. Podržavamo indijsku delegaciju kada je reč o fosilnim gorivima - istakla je iranska delegacija na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu.

Alok Šarma, britanski predsedavajući konferencije COP26 izrazio je svoje "duboko žaljenje" zbog toga što je samit završen promenom teksta o uglju u poslednjem trenutku.

- Ako mi dozvolite, želeo bih svim delegatima da se izvinim zbog načina na koji se ovaj proces odvijao i izrazim svoje duboko žaljenje. Takođe razumem veliko razočaranje, ali mislim da je, kao što ste i primetili, takođe od vitalnog značaja da zaštitimo ovaj predlog paketa mera - naglasio je Šarma.

Video: Doček predsednika Srbije na Samitu lidera o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dok nato

    14. novembar 2021 | 08:16

    fasisti prave atomske Bombe ratuju po svetu voze jaka auta I punI gradovi auta nema tu nista novo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA