Najmanje 18 visokorizičnih virusa izolovano na pijacama u Kini: "To je nesreća koja čeka da se desi"

Njihovo istraživanje sprovedeno je kako bi se tragalo za novim virusima koji bi mogli da dovedu do nastanka pandemije

  • 4
Kina, prodaja pijaca zivotinja, zivotinjska Foto: Ronny Adolof Buol / AFP / Profimedia

Svet se poslenjih nedelja bori sa novim, za mnoge zemlje najtežim talasom korona virusa od početka pandemije, a za to vreme u medijima su se pojavilo se novo istraživanje koje upozorava da su upravo ovakva mesta rasadnici virusa koji mogu da izazovu razvoj opasnih oboljenja.

Prodaju divljih životinja na pijacama u Kini mnogi povezuju sa nastankom epidemije korona virusa. Veliko istraživanje virusnih patogena pokazalo je da te životinje u sebi nose bolesti koje mogu da ugroze zdralje životinja, ali i ljudi.

Istraživanje je pokazalo da ove egzotične životinje koje se prodaju i konzumiraju u Kini sadrže 77 virusa koji mogu da napadnu organizam sisara, a 18 njih je visoko rizično. Poređenja radi, cibetke, mesožderi nalik mačkama, koje su zaslužne za širenje teškog akutnog respiratornog virusa na pijacama na jugu Kine, pre 20 godina nosile su u sebi najsmrtonosnije mikrobe.

Iako naučnici u Kini, SAD-u, Belgiji i Austriji nisu pronašli nisu pronašli nove viruse nalik korona virusu, oni su uspeli da otkriju da određene vrste divljači u sebi sadrže viruse, za koje se ranije mislilo da napadaju samo ljude.

- Ova studija nam objašnjava zašto su pijace na kojima se prodaju žive ili egzotične životinje, nesreća koja čeka da se dogodi - rekao je koautor istraživanja i biolog na Univerzitetu u Sidneju Edvard Holms.

Njihovo istraživanje sprovedeno je kako bi se tragalo za novim virusima koji bi mogli da dovedu do nastanka pandemije.

- Još jedno prenošenje virusa sa cibetke na čoveka moglo bi da dovede do nastanka nove epidemije. Pravi virus nastanjen u odgovarajućoj životinji i u pravo vreme lako bi mogao da dovede do stvaranja nove epidemije - rekao je profesor Holmd, porenosi Bloomberg.

Vrednost tržišta divljih životinja koje se love u njihovim prirodnim staništima, a zatim se prodaju kao hrana na pijacama širom sveta, vredno je 82 miliona dolara. 

Kina je nakon izbijanja pandemije korona virusa zabranila prodaju i konzumaciju tih životinja. Tim potezom, početkom 2020. godine, prepoznato je da loši higijenski uslovi i blizak kontakt između životinja i ljudi, kao i mešanje različitih vrsta na pijacama živih životinja i restoranima koji ih služe, stvaraju idealno tlo za razmnožavanje zaraznih bolesti.

Podsetimo, prvi slučaj korona virusa registrovan je u Vuhanu u decembru 2019. godine. Neki naučnici tvrde da je virus prešao sa divlje životinje na čoveka upravo na ovakvom mestu, mada zvaničnih izveštaja o nastanku virusa još uvek nema.

Video: Muve razorile pijacu, zdravstvena organizacija zabrinuta za zdravlje ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danijel21

    15. novembar 2021 | 18:27

    Atipatican narod užas,to što oni jedu to ne jedu ni strvinari!!!!!!

  • Naj

    15. novembar 2021 | 18:24

    Izleda da je KRAJ poceo pre 2 godine samo toga nismo svesni.

  • Rade

    15. novembar 2021 | 20:22

    Od njih samo neka nesreca, zavise nas u crno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA