≫ 

Britanski muzej odbija da vrati skulpture "ukradene" iz Partenona pre 200 godina

Grčka vlada kaže da su one ukradene i želi da ih vrati, kako bi ih izložila u novom muzeju Akropolja koji je otvoren 2009. godine

  • 1
Kyriakos Mitsotakis, Kirjakos Micotakis Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je danas u Londonu sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u trenutku kada Atina pojačava pritisak za vraćanje kulturnog blaga iz Partenona.

Grčka vlada je najavila da je Micotakis tokom razgovora planira da pokrene pitanje skulptura,koje su uklonjene iz drevnog hrama u Atini pre više od 200 godina i koje se sada nalaze u Britanskom muzeju, prenosi AP.

Mermernih 17 figura i deo friza koji je ukrašavao 2.500 godina star spomenik na Akropolju, uzeo je lord Eldžin, britanski ambasador u Otomanskom carstvu, početkom 19. veka, a Britanija tvrdi da je Eldžin legalno nabavio skulpture kada su Grčkom vladale Osmanlije.

Grčka vlada tvrdi da su skulpture ukradene

Grčka vlada kaže da su one ukradene i želi da ih vrati, kako bi ih izložila u novom muzeju Akropolja koji je otvoren 2009. godine, a vlada u Londonu je danas ponovila da nema pravo odlučivanja po tom pitanju.

- Vlasništvo nad skulpturama je isključivo stvar muzeja. To nije pitanje za britansku vladu - poručio je Džonsonov portparol Maks Blejn.

Premijer Boris Džonson rekao je u martu da je Britanski muzej legitimni vlasnik ovih antičkih skulptura, odbijajući trajni zahtev Grčke za njihov povratak.

- Velika Britanija bi trebalo da započne dijalog u dobroj veri sa Grčkom i ja ih pozivam da to učine - naglasio je Micotakis u subotu tokom govora u Parizu, obraćajući se na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska.

Micotakis je rekao da je Unesko preduzeo ključni korak u septembru, kada je priznao da ovo pitanje ima međuvladin karakter.

- Prema ovome, obaveza vraćanja skulptura Partenona direktna je nadležnost vlade Velike Britanije - naglasio je grčki premijer.

Grčka vlada premijera Micotakisa pojačala je pritisak za vraćanje kulturnog blaga od kada je preuzela vlast 2019. godine i najavila još intenzivniju kampanju nakon odlaska Britanije iz Evropske unije.

Video: Grčka u plamenu: Požari divljaju u šumama Evije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Микс

    17. novembar 2021 | 03:48

    Како највећи светски лопов и криминалац, Енглеска да врати украдено...никако и никада.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA