≫ 

Tri "bureta baruta" u Evropi gde može izbiti veliki rat: Jedno od njih je BiH

Francuski list navodi da se u EU poslednjih nedelja sve više strahuje da će na pragu kontinenta izbiti oružani sukob

  • 7
Poljska, migranti, Belorusija, granica Foto: Tanjug/AP

Francuski list "Uest Frans" napravio je listu evropskih regiona u kojima bi mogao izbiti veliki rat- "bure baruta" je, između ostalih, i Bosna i Hercegovina.

Prema navodima autora članka Fabiena Kazenava, u Evropskoj uniji se poslednjih nedelja sve više strahuje da će na pragu kontinenta izbiti oružani sukob - situacija u regionu se zahuktava zbog hiljada migranata iz Južnog Kurdistana koji su skupljaju na granici Poljske i Belorusije.

Varšava ne pušta izbeglice sa Bliskog istoka na teritoriju Evropske unije, podseća novinar i dodaje da je Poljska na svojim istočnim granicama rasporedila oko 15.000 vojnika koji pružaju podršku graničarima i policiji.

Prema rečima Kazenava, strane se međusobno optužuju za migrantsku krizu, a "radikalizacija učesnika u konfrontaciji može dovesti do slučajnog incidenta sa poljskim, litvanskim, letonskim ili beloruskim vojnicima".

Novinar je ubeđen da je još jedna tačka intenzivne napetosti na karti Evrope - granica između Rusije i Ukrajine. Prema njegovim rečima, u slučaju rata u Donbasu Moskva se može zauzeti za Donjecku i Lugansku narodnu republiku (DNR i LNR), prenosi Sputnjik.

U scenariju koji je "katastrofalan" po Kijev, ruska vojska će, smatra Kazenav, formirati tampon zonu ne samo za zaštitu Donjecka i Luganska, nego i za bezbednost Krima.

Postoji zabrinutost i zbog mogućeg građanskog rata u Bosni i Hercegovini. Prema rečima autora članka, 1995. godine krvoproliće je okončano Dejtonskim sporazumom koji je podelio državu na Federaciju BiH i Republiku Srpsku, međutim, tu krhku strukturu mogu narušiti nacionalistička raspoloženja u različitim delovima zemlje, zaključuje novinar.

Video: Neredi na belorusko-poljskoj granici: Migranti probili ogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VRS

    21. novembar 2021 | 11:19

    Francuski list bolje da bolje pogleda u svoje dvoriste, od arapa i migranata sa bliskog istoka u neke djelove Pariza policija ne smije doci, ekspanzija islama u evropi a pogotovo u FR, tek ce oni o sebi da se zabave al neka neka, Bog sve vidi, na Srbiji ste se mnogi ogresili bombardovanjem.

  • Boban

    21. novembar 2021 | 11:51

    Ne brinite se nece izbiti rat sa Bih, jedino moze sa Kosovom jer tu imamo nekih nedovrsenih racuna a oni i dan danas nastavljaju da provociraju. Rat ne treba nikome ali ako budemo primorani da ratujemo onda cemo resiti pitanje Kosova jednom za svagda pa ko rpezivi pricace.

  • Salko tursko kopile

    21. novembar 2021 | 11:45

    Traze muje da ih nestane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA