≫ 

U Indiji masovni protest poljoprivrednika: Uspeli da ubede premijera da povuče reforme

Premijer Narendra Modi se u petak obavezao da će povući reforme

  • 0
Indija farmeri protest Foto: Tanjug/AP

Indijski poljoprivrednici održali su danas masovni protest, a nakon što je premijer Narendra Modi popustio pred zahtevima za ukidanje zakona o reformi poljoprivrede, zahtevajući da se minimalne cene prošire na sve proizvode, ne samo na pirinač i pšenicu.

Da podsetimo, u oktobru je život izgubilo osmoro ljudi, kada je automobil uleteo u grupu poljoprivrednika koji su protestvovali, a uhapšen je sin ministra policije.

Samo pet dana kasnije, pronađeno je osakaćeno telo čoveka pretučenog na smrt, za vreme protesta poljoprivrednika.

Protestni pokret koji su pokrenuli poljoprivrednici pre više od godinu dana postao je najozbiljniji politički izazov za hindu nacionalističku vladu, a rezultirao je time da se premijer Modi u petak obavezao da će povući reforme, navodi Rojters.

Hiljade ljudi okupilo se u Laknau, glavnom gradu savezne države i najmnogoljudnije indijske države Utar Pradeš, gde će Modijeva partija nastojati da se održi na izborima početkom sledeće godine.

Od kraja 2020. godine hiljade farmera kampovalo je na periferiji Nju Delhija kao deo masovne agitacije da se izvrši pritisak na premijera Modija da povuče reforme, podseća Rojters.

Poljoprivrednici su upozorili da će se protesti nastaviti sve dok vlada ne obeća da će uvesti zakon koji će garantovati minimalne cene za sve useve.

- Minimalna cena podrške, zasnovana na sveobuhvatnim troškovima proizvodnje, treba da bude zakonsko pravo svih farmera i za sve poljoprivredne proizvode - stoji u pismu farmera upućenom Modiju.

Poljoprivrednici su takođe zatražili od savezne vlade da povuče nacrt računa za struju, za koji se plaše da bi doveo do toga da državne vlade povuku njihovo pravo na besplatnu ili subvencionisanu struju, koja se koristi uglavnom za navodnjavanje.

Video: Ruše se zgrade, voda nosi autobuse: Najmanje 17 poginulih, desetine nestalo u poplavama u Indiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA