Špan: "Do kraja zime skoro svi u Nemačkoj biće vakcinisani, oporavljeni ili preminuli"

U Nemačkoj 50 odsto više slučajeva u odnosu na prošlu sedmicu

  • 5
Jens Spahn, Jens Špan Foto: Tanjug/AP

Nemački ministar zdravlja Jens Špan upozorio je danas da brz porast broja novozaraženih ukazuje na to da će se verovatno svi u zemlji koji nisu vakcinisani zaraziti do kraja zime, kao i da će neki od njih umreti.

Zvanični podaci za protekla 24 sata u Nemačkoj pokazuju više od 30.000 novopotvrđenih slučajeva, što je povećanje od oko 50 odsto u odnosu na pre nedelju dana, prenosi AP.

Kapaciteti intenzivne nege na izmaku

Nemačke bolnice su upozorile da su kapaciteti intenzivne nege skoro iscrpljeni, a neki pacijenti moraju da budu prebačeni u druge udaljene klinike.

Ministar zdravlja Špan pozvao je Nemce da se vakcinišu, uključujući tu i primanje buster doze vakcine, ukoliko su se vakcinasali sa prve dve doze pre više od šest meseci kako bi se smanjio rizik od ozbiljne bolesti.

- Do kraja ove zime skoro svi u Nemačkoj biće vakcinisani, oporavljeni ili preminuli - rekao je Špan novinarima u Berlinu.

On je priznao da su neki ovo gledište opisali kao cinično.

- Ali istina je. Sa veoma zaraznom delta varijantom to je vrlo, vrlo verovatno i zato preporučujemo vakcinaciju što pre - poručio je ministar.

Špan je rekao da ima dovoljno doza vakcina

Takođe je pokušao da ublaži zabrinutost da Nemačkoj ponestaje vakcina Biontek/Fajzer, rekavši da je na raspolaganju dovoljno dodatnih doza Moderna vakcine da bi se zadovoljila potražnja tokom preostalog dela godine, prenosi Rojters.

On je kazao da Nemačka ima 50 miliona doza vakcina kompanija Biontek i Moderna koje su na raspolaganju građanima do kraja godine, što je dovoljno i za prvu, drugu dozu, kao i za buster.

Špan je upozorio da Nemci koji su se vakcinisali sa Biontek/Fajzerom ne izbegavaju vakcinu Moderna za buster dozu, jer je 16 miliona doza ove vakcine je u riziku da istekne u prvom kvartalu sledeće godine, ako se ne iskoriste.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    22. novembar 2021 | 12:53

    Da li se kod nas zna ukupan broj prebolelih i vakcinisanih?

  • haj

    22. novembar 2021 | 14:05

    hahaha jes ovaj pametan sve u na pred zna samo koje lud če se vakcionisat

  • Djape

    22. novembar 2021 | 12:56

    Sjajna vest. Ide na bolje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA