Mario je vozač kamiona koji je postao tetraplegičar: U Italiji odobren prvi slučaj potpomognutog samoubistva

Ustavni sud je 2019. uveo izuzetak za "pacijente koji se lekovima održavaju u životu, a boluju od teške bolesti koja je uzrok telesne i duševne patnje koja se smatra nepodnošljivom"

  • 0
respiratori, maska, bolnica, korona virus, koronavirus, pacijenti, bolnica, lekari Foto-ilustracija: Shutterstock

U Italiji je odobren prvi slučaj potpomognutog samoubistva, koje je dosad bilo kažnjivo s pet do 12 godina zatvora, saopštilo je u utorak Udruženje "Luka Kosćioni".

Mario, što je pseudonim, "napokon je dobio mišljenje Etičkog odbora koji je, nakon provere njegovog stanja koju je obavio tim lekara specijalista, potvrdio da ispunjava kriterijume za legalan pristup potpomognutom samoubistvu", navodi se u saopštenju tog udruženja koje se zauzima za legalizaciju potpomognutog samoubistva u Italiji, prenosi Hina.

Italijanski zakon trenutno kažnjava pomaganje u samoubistvu kaznom od pet do 12 godina zatvora, ali je Ustavni sud 2019. uveo izuzetak za "pacijente koji se lekovima održavaju u životu, a boluju od teške bolesti koja je uzrok telesne i duševne patnje koja se smatra nepodnošljivom i koji su potpuno sposobni da donose slobodne i svesne odluke".

Mario (43) je vozač kamiona koji je postao tetraplegičar pre 10 godina nakon saobraćajne nesreće u kojoj mu je slomljena kičma.

Više puta je od zdravstvenih vlasti u pokrajini Marće, u centralnom delu zemlje, gde živi, tražio odobrenje za potpomognuto samoubistvo, koje mu je bilo uskraćeno sve dok se u slučaj nije uključio adokatski tim udruženja.

- Laknulo mi je, ne osećam više napetost koja se gomilala svih ovih godina - reagovao je Mario, prenosi udruženje.

Način i vreme potpomognutog samoubistva još treba odrediti. Odluka Ustavnog suda iz 2019. potresla je Italiju, zemlju s jakom katoličkom tradicijom, gde je ugled crkve veoma velik.

Ali. sud je ostavio pravni vakuum proglasivši nezakonitim isključivo članak krivičnog zakona koji kažnjava osobe koje učestvuju u potpomognutom samoubistvu, nabrajajući uslove koje treba ispuniti da bi bio zakonit.

Ali zakonodavac još nije doneo poseban zakon u koji bi ta odluka bila unesena pa je Udruženje "Luka Kosćioni" organizovalo peticiju za raspisivanje referenduma o zakonu o eutanaziji u Italiji koja je prikupila više od 750.000 potpisa.

Referendumom, za koji treba najmanje 500.000 potpisa, treba izmeniti zakon o zabrani potpomognutog samoubistva. Referendum bi mogao da bude sproveden već 2022. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA