≫ 

"Semafor je upaljen": Nemačke stranke predstavile sporazum o novoj vladi

Saopšteno je i koja stranka preuzima koje resore u novoj vladi

  • 1
Nemačka stranke Olaf Šolc  Socijaldemokrate Zeleni Liberali Foto: Tanjug/AP

Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali predstavili su danas koalicioni sporazum za formiranje nove savezne Vlade u Nemačkoj. Pomenuti sporazum moraju da potvrde sve koalicione stranke.

Olaf Šolc će najverovatnije biti novi kancelar Nemačke, a u međuvremenu je saopšteno i koja stranka preuzima koje resore u novoj vladi.

Nemački mediji prenose da je "semafor upaljen" aludirajući na naziv ove koalicije.

SPD dobija ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, građevine, rad i socijalna pitanja, zdravstvo.

Zeleni dobijaju resore ekonomije i klime, spoljne poslove, porodicu, poljoprivredu i životnu sredinu.

Liberali će dobiti finansije, pravosuđe, saobraćaj i obrazovanje.

Liderka Zelene partije Analena Berbok, najverovatnije će biti nova ministarka spoljnih poslova, Robert Habek biće ministar ekonomije i klime, dok će Kristijan Lindner biti na čelu Ministarstva finansija.

Koalicione stranke buduće vlade nisu tradicionalni prijatelji. Slobodne demokratije koje se zalažu za poslovanje su obično orijentisane na desni centar, a ne na levičarski SPD i Zelene.

Jedna od ključnih tačaka oko kojih se partije ne slažu su finansiranje ambicioznih planova Zelenih za ublažavanje klimatskih promena, dok se demokrate protive povećanju poreza.

Lideri su tokom obraćanja saopštili da planiraju legalizaciju marihuane, kao i da će reklamiranje klinika koje se bave abortusima sada biti dozvoljeno. Takođe, planirano je da se osobama starijim od 16 godina omogući da dobiju vozačku dozvolu.

CNN navodi da će Olaf Šolc najverovatnije položiti zakletvu početkom decembra, čime će se okončati era Angele Merkel koja je trajala punih 16 godina.

Što se tiče ranijih koalicionih pregovora u Nemačkoj, ovaj se završio poprilično brzo. Poređenja radi, nakon izbora 2017. godine pregovori su trajali više od četiri meseca.

Uskoro opširnije...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ovi dvoje desno

    24. novembar 2021 | 17:23

    Procitah u nemackim novinama da su pozadinski par

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA