≫ 

Ograničena putovanja u Veliku Britaniju iz 6 afričkih zemalja zbog novog soja kovida

Letovi su obustavljeni iz Južne Afrike, Namibije, Lesotoa, Bocvane, Zimbabvea i Esvatinija (Svazilend)

  • 3
Afrika koronavirus Foto: Tanjug/AP

Putnici koji u Veliku Britaniju stižu iz nekoliko južnoafričkih zemalja moraće u karantin zbog straha od novog soja korona virusa, navodi BBC. Za sada, nijedan slučaj varijante B.1.1.529 nije prijavljen na ostrvu.

Ministar zdravlja Britanije Sadžid Džavid rekao je da će od petka u podne, šest zemalja biti dodato na crvenu listu, dok će letovi biti privremeno obustavljeni.

Letovi su obustavljeni iz Južne Afrike, Namibije, Lesotoa, Bocvane, Zimbabvea i Esvatinija (Svazilend).

Kako smo ranije preneli, naučnici su otkrili novu varijantu korona virusa koja u sebi ima "ekstremno visok broj mutacija" koje mogu doneti nove talase pandemije, izbegavajući imuni sistem ljudskog tela. Ova varijanta je prvo primećena u Bocvani, gde su za sad sekvencirana tri slučaja. Još šest ih je potvrđeno u Južnoj Africi, a jedan u Hong Kongu, kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike.

Ekspert je nazvao ovaj soj "najgorim koji smo videli do sada".

Ova varijanta je izazvala veliku zabrinutost kod nekih naučnika, pošto sadrži mutacije koje mogu učiniti virus nedostupnim za imuni sistem, piše Gardijan.

Varijanta B.1.1.529 ima čak 32 mutacije u "spajk" proteinu, delu virusa koji najveći broj vakcina koristi kako bi pripremio imuni sistem za borbu protiv kovida. Mutacije u "spajk" proteinu mogu uticati na sposobnost virusa da inficira ćelije i širi se, ali mogu i otežati uslove pod kojima ćelije imunog sistema napadaju patogen.

Nova varijanta mutirala u pacijentu zaraženom HIV-om?

Profesor Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da je veliki broj mutacija u ovoj varijanti nastao "jedinstvenim događajem", a pretpostavka je da se to desilo u toku hronične infekcije kod osobe sa oslabljenim imunim sistemom, moguće nelečenim HIV/AIDS pacijentom.

- Očekujem definitivno da će ovaj soj slabo prepoznavati neutralizirajuća antitela na Alfa ili Delta soj. Teško je predvideti, u ovom stadijumu, koliko će zarazna biti ova varijanta. Za sada je treba pažljivo posmatrati i pratiti, i analizirati, ali nema potrebe da budemo mnogo zabrinuti osim ako počne da se javlja češće u bliskoj budućnosti - rekao je Balu.

Video: Ovako će ubuduće izgledati putovanja, ulazak u zemlju, ali i izlazak iz nje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrcke

    25. novembar 2021 | 22:34

    Vakcinisan sam, ali sam ubedjen...kada se ne bi pisalo o Koroni nedelju dana, "pandemija" bi se zavrsila.

  • Srkimaja

    25. novembar 2021 | 22:59

    Kada vec pisete pisite istinu, da ovaj novi soj napada vakcinisane i da oni nisu vise zasticeni a da ovi sa stvorenim imunitetom ce veoma lako da se izbore sa svakom novom mutacijom , a to je ono sto od pocetka govore pojedini doktori prirodan imunitet i samo prirodan imunitet jer tako organizam uci kako da se bori protiv bolesti.....

  • Xxx

    26. novembar 2021 | 03:23

    Ma kakav novo soj, mutirace vakcine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA