≫ 

Tajna škola za decu boraca Islamske države: Učiteljice im drže lekcije preko telefona

Neka deca ne znaju šta je zgrada ili kuća jer su celog života u šatoru. Ima toliko toga što moraju da nauče, rekla je učiteljica

  • 2
Sirija deca kamp Foto: Tanjug/AP

U domu u finskoj prestonici, Ilona Tajmela skroluje kroz stotine WhatsApp poruka sa svojim bivšim učenicima - slike životinja, matematičke šeme i jednostavne rečenice na engleskom i finskom.

Učiteljica je prošle godine davala lekcije finskoj deci, koja su zatvorena nekih 3.000 kilometara dalje u kampu za raseljene Al-Hol u Siriji, koristeći samo aplikaciju za poruke.

Al-Hol je veliki šatorski grad sa oko 60.000 stanovnika, uglavnom žena i dece raseljenih tokom borbe da se Islamska grupa protera iz ratom uništene Sirije.

Među njima je na hiljade dece čije su majke strane državljanke koje su otišle u Siriju kako bi postale supruge džihadista ISIS-a.

- Neka deca ne znaju šta je zgrada ili kuća jer su celog života u šatoru. Ima toliko toga što moraju da nauče - rekla j Tajmela za AFP.

Aktivisti za ljudska prava upozoravaju da su deca u kampu pod stalnom pretnjom zbog nasilja, loših sanitarnih uslova i požara.

- To je jadno mesto, van kontrole je - rekao je Jusi Taner, specijalni izaslanik Finske zadužen za osiguranje osnovnih prava finske dece u Al-Holu, uključujući pristup zdravstvenoj zaštiti i školovanju, i eventualnu repatrijaciju.

Ekstremistička propaganda "slobodno luta bez kontra-poruka", rekao je on.

Taner je došao na ideju da lekcije daju preko telefona finskoj deci u Al-Holu kada su deca širom sveta prešla na onlajn nastavu na početku pandemije korona virusa.

Uz pomoć finske fondacije Lifelong Learning, zvaničnici su angažovali Tajmelu, specijalistu za podučavanje finske dece u inostranstvu, i još jednog nastavnika, da osmisle i predaju nastavni plan i program.

"Kakvo je tamo vreme?"

Kako su telefoni zabranjeni u kampu, lekcije su morale da budu u tajnosti, a politički osetljiv projekat je takođe trebalo da bude skriven od finske javnosti.

Taner je detalje o dobrovoljnoj nastavi prosledio majkama u kampu.

- Istog dana dobili smo oko osmoro dece - rekla je Tajmela.

Uskoro se 23 od oko 35 finske dece u kampu pridružilo nastavi.

- Dobro jutro! Danas je četvrtak, 7. maj 2020. Prvi dan škole na daljinu - napisala je Tajmela u prvoj poruci deci. Stavila je i nasmejani smajli.

- Sunce sija ovde u Finskoj. Kakvo je tamo vreme? - upitala je učiteljica.

Ubrzo su Tajmela i njena koleginica razmenjivale stotine tekstualnih i glasovnih poruka dnevno sa decom, kojoj su predavala jedan ili dva predmeta dnevno.

Mala deca su uvek imala finski, starija geografiju ili istoriju, a neka od njih su uvek želela da uče engleski.

Slanje fotografija je zauzimalo previše prostora, pa su se učiteljice oslanjale na emotikone, ali je ubrzo su shvatile da nema simbola za matematičke razlomke.

Iako zna samo oskudne detalje o deci, Tajmela je rekla da su ona i njena koleginica "sve vreme bile zabrinute za njihovu dobrobit".

- Posebno kada bismo čule da su bolesni ili da je oluja uništila njihov šator - rekla je Tajmela.

Komunikacija sa nekim porodicama povremeno bi prestajala.

- Neki od njih pobegli su iz kampa, pa su tako učestvovali u nastavi dok su bili u bekstvu u severnozapadnoj Siriji u aktivnoj zoni konflikta - rekao je Taner.

Drugi su iznenada vraćeni u domovinu i zauvek su napustili grupu.

Posle nekoliko meseci predavanja, majka šestogodišnje devojčice otkrila je da njena ćerka sada zna da čita.

- To ne znaju svi šestogodišnjaci u Finskoj. Bio je to eureka trenutak - rekla je Tajmela sa osmehom.

Ponosni na ono što su uradili

Borci Islamske države proglasili su kalifat u velikim delovima Sirije i susednog Iraka 2014, tri godine nako građanskog rata u Siriji.

Tajmela je rekla da prema majkama koje su odvele svoju decu u sukob oseća "pre tugu nego bes".

Mnoge su bile ranjive i verovale su obećanjima džihadista da će živeti u nekoj "vrsti raja".

Ali nekoliko vojnih ofanziva je umanjilo brutalnu proto-državu IS, sve dok je 2019. snage sirijskih Kurda nisu proglasile poraženom.

Od tada su zapadne nacije dovele kući šačicu svojih državljana povezanih sa ISIS-om, uglavnom dece.

Tajmela je prihvatila da nikada neće saznati šta se desilo sa vraćenom decom kojoj je predavala, ali jednog dana je pozvana u prihvatni centar u Finskoj.

- Bilo je to nekoliko emotivnih sati, videti prvi put uživo neku od dece - rekla je Tajmela. Prišla su joj veoma blizu, a ona im je čitala.

Ministarstvo spoljnih poslova Finske vratilo je kući 23 dece i sedam odraslih. Taner je za AFP rekao da je oko 15 osoba do kojih je teško dopreti, od kojih je 10 dece, ostalo u kampovima u Siriji.

Tajmelino učenje se završilo sredinom 2021. godine, a ministarstvo je kasnije objavilo projekat.

Ona sada razmatra kako da koristi inovativni model nastave u drugim kriznim zonama ili kampovima, a dobila je i zahteve u vezi sa Grčkom, Mjanmarom i Kolumbijom.

- Učiteljica Al-Hola, to je sada moja etiketa - osmehuje se Tajmela.

Na kraju je dodala da je ponosna na ono što su uradili.

Video: Racija u Makedoniji: Sprečen teror, pronađen eksploziv i zastave Islamske države

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Covid bre

    5. decembar 2021 | 19:26

    On line.😀

  • misa

    5. decembar 2021 | 23:47

    Oni će vam doći glave kad tad to im je i cilj veštački nemiri u svojoj zemlji pa na zapad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA