≫ 

Politički kolaps u Austriji: Kancelar Šalenberg najavio ostavku, kao i ministar finansija

Šalenberg najavio da će podneti ostavku, čim se njegova partija složi oko sledećeg lidera

  • 37
Aleksander Šalenberg, kancelar Austrije Foto: Tanjug/AP

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg najavio je da će podneti ostavku kada se njegova konzervativna Narodna partija složi oko sledećeg lidera, pošto je Sebastijan Kurc objavio ranije danas da odustaje od te pozicije, navodi Rojters. Večeras je i ministar finansija Gernot Blimel najavio da podnosi ostavku.

- Čvrsto verujem da obe pozicije - šefa vlade i lidera austrijske stranke sa najviše glasova građana - treba uskoro opet da pripadnu istoj osobi - naveo je Šalenberg u izjavi.

- Stoga će moje mesto kancelara biti upražnjeno čim se u okviru partije postigne saglasnost - naveo je on.

I ministar finansija najavio ostavku

I ministar finansija Austrije Gernot Blimel najavio je da podnosi ostavku. Inače, Blimel se vodi kao jedan od optuženih pored Kurca u istrazi za proneveru i mito, vezanu za davanje u nalog navodnih lažnih istraživanja.

OVP, kako se spekuliše, ne želi da čeka da li će se pojaviti dalji četovi koji bi mogli dodatno opteretiti Blimela. U Austriji se spekuliše da bi ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer mogao preuzeti mesto šefa OVP, ali i kancelara i ministra finansija.

U vladi bi moglo doći do daljih promena, pošto se pominje da bi Nehamer mogao zameniti ministarku privrede Margarete Šrambek, ministarku poljoprivrede Elizabet Kestinger i ministarku integracije Suzane Rab, članice vlade koje su bile veoma bliske Kurcu.

Šalenberg zamenio Sebastijana Kurca

Šalenberg je položio zakletvu 11. oktobra. On je na ovoj poziciji zamenio Sabastijana Kurca, koji je podneo ostavku zbog optužbi za korupciju. Šalenberg (52) je diplomata, pravnik i političar. Od 2019. godine obavljao je funkciju ministra spoljnih poslova u vladi kancelara Sebastijana Kurca. U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem sredinom jula ove godine poručio je da Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana, te da nije zadovoljan brzinom EU integracija.

Aktuelni austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg govorio je ranije da je sporazum između Srbije i jednostrano proglašenog Kosova od suštinskog značaja za pridruživanje u EU, te da bi tzv. kosovsku nezavisnost trebalo da priznaju svi u međunarodnoj zajednici. Ujedno, Šalenberg je odbacio ideju promene granica u regionu.

Video: Vučić: Uvereni smo da ćemo austrijsku podršku imati i ubuduće

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • asdf

    2. decembar 2021 | 18:28

    Svuda moze da se podnese ostavka,samo kod nas niko evo vec 30godina.

  • Geras

    2. decembar 2021 | 18:17

    Ljudi koji imaju obraza... Obraz je danas retka disciplina... Evo ja živim u malom selu...Koje ne podržava ovu vlast... Sva okolna sela su dobila igrališta za decu.... Samo naše selo nije... Stopirano je... Njihov slogan kaže "za našu decu" evo ja ovom prilikom pitam... Jer nisu sva deca ista... Jer zato što nismo za vas naša deca ne zaslužuju igralište i bezbrižan osmeh... Sramota...

  • Ddd

    2. decembar 2021 | 18:16

    Ode Kurc pa Merkaleva sad i ovaj....Zar vam nije čudno? Napravili ovo sa vakcinama i sad bežanija. Na kraju nece odgovarati za ZLOČINE! Interesantno....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA