Fešta za Angelu Merkel: Odlazeću kancelarku ispratila vojska uz veliku ceremoniju pod bakljama

Ova ceremonija postala je nezvanična oproštajna svečanost za ministre odbrane, predsednike i kancelare

  • 8
Angela Merkel Foto: Tanjug/AP

Nemačke savezne oružane snage, oprostile se od kancelarke Angele Merkel uz "Grosser Zapfenstreich", koja je najviša vojna ceremonija za civila.

Ova ceremonija postala je nezvanična oproštajna svečanost za ministre odbrane, predsednike i kancelare, prenosi DW.

Merkelova je bila prva istočnonemačka kancelarka u zemlji, a takođe je i prva kancelarka posleratne Nemačke koja je ispraćena u Berlinu.

Ona je treći kancelar kome je priređen ovakav ispraćaj. Helmut Kol, demohrišćanski kancelar od 1982. do 1998. godine, bio je prvi, dok je drugi bio socijaldemokratski kancelar od 1998. do 2005. Gerhard Šreder.

Ceremonija daje mogućnost odlazećem kancelaru da se obrati. Kol je tom prilikom govorio čak 13 minuta, dok je Šreder odbio ponudu da se obrati.

Kako su vlada i parlament premešteni iz Bona u Berlin 1999. godine, govori se nisu pamtili, već izbor muzike koja je puštana za vreme svečanosti.

Osoba u čiju čas se priređuje ispraćaj bira muziku koju će vojni bend izvoditi, a poslednjih godina, zvaničnici u Nemačkoj birali su muziku koja je varirala od džeza do roka.

Merkel je birala isključivo Nemačke izvođače, a sam izbor numera privukao je veliku pažnju zbog otkrivanja druge strane bivše kancelarke, koja do sada nikada nije viđena.

Ceremonija traje oko 2o minuta i održava se pod svetlošću baklji. Nakon izvođenja nacionalne himne, vojnici se razilaze uz zvuke bubnjeva, opraštaju od kancelara i time se obeležava kraj još jednog poglavlja nemačke istorije.

Video: Silazi sa vlasti, pa uzjahala konja: Merkelova dobila zlatni spomenik koji krije zanimljiv detalj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA