Ko je novi kancelar Austrije: Dobar policajac, disciplinovan kad je najteže

U svom prvom obraćanju nakon izbora, Nehamer je govorio o najvećim problemima sa kojima se zemlja trenutno suočava - pandemijom korona virusa i o migraciji i bezbednosti

  • 1
Karl Nehamer Foto: Tanjug/AP

Austrija je, nakon pravog političkog "zemljotresa", za samo par sati ostala bez Sebastijana Kurca, zvučnog imena u politici i predsednika vladajuće stranke, bez kancelara, ali je već sutradan dobila novog. Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer preuzima dužnost lidera Narodne partije (OVP) i mesto kancelara Austrije.

- Imam veliko poštovanje prema odluci Sebastijana Kurca koji mi je otvorio put da budem šef stranke - rekao je Nehamer. Zahvalio je i Aleksandru Šalenbergu, koji je "preuzeo odgovornost za zemlju u izazovnim vremenima".

U svom prvom obraćanju nakon izbora, Nehamer je govorio o najvećim problemima sa kojima se zemlja trenutno suočava - pandemijom korona virusa i o migraciji i bezbednosti.

"Sateraćemo virus u ćošak"

U vezi sa pandemijom korona virusa, imenovani šef OVP i kancelar uputio je apel stanovništvu - za njega su posebno važne osnovne vrednosti odgovornosti, solidarnosti i slobode, prenosi Kronen Zeitung.

- Solidarnost se ogleda i u vođenju brige jednima o drugima. Svi imamo u rukama mogućnost da povratimo slobodu za sve nas. Slobodu ne uzimaju partijsko-političke odluke, već virus - poručio je on.

Dodao je, da oni, kao politički odgovorni, moraju da virus sateraju u ćošak kako više ne bi mogao da predstavlja pretnju za ljude i ograničava ih.

Što se tiče migracije i bezbednosti u Austriji, novi kancelar je rekao da će i dalje "držati liniju".

Disciplinovan i vredan političar

Do sada je obavljao funkciju Ministra unutrašnjih poslova, a u javnosti je okarakterisan kao disciplinovam i vredan političar koji u svom kabinetu ostaje do kasno u noć.

Čvrst stav i spartanska disciplina posebno su se pokazali kada je najteže - tokom pandemije korona virusa. Njegov posao bio je da održi mir u zemlji i natera Austrijance da poštuju aktuelne mere. Mnogi u Austriji mesecima su ga optuživali da to radi na veoma okrutan način, pa su mnogi stekli utisak da Karl Nehamer ne štiti Austrijance od virusa, već virus od Austrijanaca.

Njegov radni dan počinje u osam ujutru i često traje do ponoći. U međuvremenu ima veliki broj sastanaka sa funkcionerima u zemlji, ali i kolegama iz EU.

Poznat je i po čestim konferencijama za medije koje uvek završava rečima "Hvala svim Austrijancima i ljudima koji ovde žive".

Većina građana je tokom pandemije u njemu videla "dobrog policajca" a prema nedavnim istraživanjima 55 odsto Austrijanaca ima pozitivan stav o njemu i podržava njegov rad.

Nehamer važi za jednog od omiljenih članova u Narodnoj partiji, pa zato i ne čudi što je upravo on izabran za predsednika i novog kancelara.

Ako mu neko nešto i zameri to je uglavnom loše brijanje, tempo kojim priča i često fraziranje. Oštrije kritike dolaze od onih iz crvenih buržoaskih krugova koji su osuđivali i rigidnu politiku prema izbeglicama koju neguje njihova partija.

Prema podacima na sajtu vlade on je završio Dunavski Univerzitet Krems i po profesiji je trener strateške komunikacije i retorike.

Od 2017. do 2020. godine obavljao je funkciju Generalnog sekretara u stranci i poslanik u Parlamentu do 2020. godine.

Inače, Nehamer je rođen 18. oktobra 1972. u Beču. Oženjen je stranačkom koleginicom Katarinom Nehamer i imaju dvoje dece. Ukoliko ima vremena voli da prošeta svog psa Fanija, pa ga građani Beča često vide u ovom drugačijem okruženju.

Video: Puste ulice Beča: Austrija po četvrti put u potpunom lokdaunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok

    3. decembar 2021 | 13:22

    Zatvoriće ih nekoliko godina na 24h da se virus istrebi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA