Kijev: 100.000 ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, velika ofanziva moguća u januaru

Ukrajina je ove nedelje izvršila pritisak na svoje saveznike iz Evropske unije i NATO-a da pripreme oštar paket sankcija kako bi odvratili Rusiju od navodnog pokretanja ofanzive

  • 13
Putin Foto: Tanjug/AP

Rusija je okupila više od 94.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica i možda se priprema za vojnu ofanzivu velikih razmera krajem januara, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov u parlamentu, pozivajući se na obaveštajne izveštaje.

Reznikov je poručio da Ukrajina neće učiniti ništa da provocira situaciju, ali da je spremna da uzvrati ako Rusija krene u napad, prenosi agencija Rojters.

- Naša obaveštajna služba analizira sve scenarije, uključujući i najgori. U njemu se navodi da postoji verovatnoća eskalacije velikih razmera iz Rusije. Najverovatnije vreme da se postigne spremnost za eskalaciju biće kraj januara - izjavio je Reznikov.

Ukrajina je ove nedelje izvršila pritisak na svoje saveznike iz Evropske unije i NATO-a da pripreme oštar paket sankcija kako bi odvratili Rusiju od navodnog pokretanja ofanzive.

Moskva je zauzvrat optužila Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizujuće ponašanje, i nagovestila je da se Kijev možda sprema da pokrene sopstvenu ofanzivu na istoku Ukrajine.

Podsetimo, Kremlj je juče istakao da je rizik od sveopšteg oružanog sukoba na jugoistoku Ukrajine izuzetno visok i postaje predmet ozbiljne zabrinutosti za Rusiju.

- Verovatnoća neprijateljstava u Ukrajini i dalje je velika - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak, odgovarajući na pitanje novinara o verovatnoći rata na istoku zemlje.

Video: Putin naizgled bahat, a Bajden na oko uplašen: Analiza govora tela kaže nešto sasvim drugo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    3. decembar 2021 | 14:15

    Samo rokaj Veliki Putine i ne zaustavljaj se sve do Holandije!

  • Simo

    3. decembar 2021 | 13:56

    I treba, da vas pregaze ko plićak

  • mihailovic

    3. decembar 2021 | 16:41

    Digni vojsku Putine i osöobodi Srbiju od zapadnih sluga i vrati juznu Srbiju Kosovo i Metohiiju pod Ustavni i teritorijalni suverenitet drzave Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA