≫ 

Ambasadorka Srbije: Omikron otkriven u otpadnim vodama Katalonije i pre nego što je registrovan

Do sada je u Španiji detektovano 11 slučajeva obolelih od novog, omikron soja. Zabrinjava to što sada ima i obolelih od omikrona koji nisu stigli iz Afrike i sa njom nemaju nikakve veze, rekla je ambasadorka

  • 2
ambasadorka Srbije u Španiji Katarina Lalić Smajević Printskrin:K1

Devet od deset Španaca je vakcinisano. Kako su stigli do brojke od 90 odsto vakcinisanog stanovništva jutros je u "Uranku" na televiziji K1 objasnila ambasadorka Srbije u Madridu Katarina Lalić Smajević.

- Mislim da građani naše zemlje nisu svesni koliko je prvi talas pandemije pogodio Španiju. Bilo je strašno. Umiralo je 950 ljudi dnevno, došlo je do kolapsa zdravstvenog sistema, sportske hale i klizališta pretvarana su u mrtvačnice, nije bilo mesta za sahranjivanje ljudi. Karantin koji je trajao 24 sata dnevno bio je na snazi puna dva meseca i građani su pod striktno propisanim uslovima smeli da odu samo do prodavnice i apoteke. Španci zbog toga imaju svest o tome koliko je ovaj virus opasan, pa i kada je došlo do popuštanja mera, oni se nisu opuštali - kazala je ambasadorka na K1.

Kako je kazala, sada je u Španiji na delu šesti talas epidemije.

- Zbog omikron soja su suspendovani letovi sa zemljama Južne Afrike, a svi putnici koji stignu iz tih zemalja u Španiju moraju u karantin. Do sada je u Španiji detektovano 11 slučajeva obolelih od novog, omikron soja. Zabrinjava to što sada ima i obolelih od omikrona koji nisu stigli iz Afrike i sa njom nemaju nikakve veze - naglašava Lalić Smajević.

U svetu je do sada registrovano 1.000 slučajeva obolelih od omikron soja i situacija se pomno prati. U Kataloniji je sprovedena analiza otpadnih voda i pronađeni su tragovi omikron varijante i pre nego što je zvanično došla vest o novom soju u svetu.

ambasadorka Srbije u Španiji Katarina Lalić Smajević Printskrin:K1

Ambasadorka kaže da je u Madridu obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, ali ih u glavnom gradu Španije građani nose i napolju.

- Kada je reč o stopi vakcinacije, vakcinisano je devet od deset Španaca starijih od 12 godina, a 15. decembra počinje vakcinacija dece od pet do 11 godina. Počela je da se daje i treća, buster doza, a Španci se masovno vakcinišu i protiv gripa - kazala je ambasadorka u "Uranku".

Putnici iz Srbije

Ambasadorka Katarina Lalić Smajević objasnila je na K1 i pod kojim uslovima građani naše zemlje mogu u Španiju.

- Putnici koji u Španiju stižu iz Srbije, s obzirom na to da direktnih letova nema, uprkos posedovanju sertifikata o vakcinaciji na aerodoromu će morati da urade antigenski test. Iz dana u dan se mora pratiti situacija i informisati se o tome kakve su mere na snazi ukoliko planirate da posetite Španiju - kazala je ambasadorka.

Video: Beč liči na porušeni mravinjak: Austrija broji sate do policijskog časa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    7. decembar 2021 | 12:59

    Pa normalno tamo gd ga ubacuju, tamo ga i nadju

  • Čiča

    8. decembar 2021 | 07:48

    Pa naravno. Sa kišom pada i zaraza kojom nas zaprašuju iz aviona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA