U ovom restoranu izbilo je najveće žarište omikrona u Evropi: Umesto panike, stručnjaci optimistični

Forland, inače direktor Instituta za infektivne bolesti, rekao je da je jedan od tri scenarija za omikron koji je njegova agencija predvidela taj da bude izuzetno zarazan, ali da izaziva vrlo blagi oblik bolesti

  • 6
Restoran Oslo Norveška Kovid Omikron soj Louise Restaurant Bar at Aker Brygge Foto-montaža: Profimedia/AFP/Ole Berg-Rusten, Shutterstock

Na jednoj božićnoj zabavi u Oslu izbilo je najveće žarište omikron soja u Evropi. Umesto panike, norveški epidemiolozi upozoravaju da bi ovo mogao biti početak kraja epidemiji korona virusa. 

Infekcija je izbila u restoranu i noćnom klubu Luis 26. novembra, a oko 120 osoba koji su bili na proslavi inficirano je korona virusom, a kod polovine je otkriven omikron soj.

- Većina ima temperaturu, kašalj, glavobolju, bol u mišićima, umor, ali za sada niko nema teži oblik bolesti, niti je bilo ko od njih hospitalizovan - rekao je infektološkinja Tina Ravlo za Daily Telegraph.

Zabava u pomenutom restoranu održana je istog dana kada je SZO dodelio ime omikron soju, a tom prilikom je saopšteno da ovaj virus ima daleko više mutacija i da bi zato mogao da bude zarazniji od ostalih sojeva.

Na večeri je bilo 120 radnika jedne kompanije, a tek su oko ponoći počeli da se mešaju sa ostalim gostima u noćnom klubu u okviru iste zgrade. Proslava je trajala do ranih jutarnjih časova.

Sledećeg dana dva radnika kompanije koja su se nedavno vratila iz Južne Afrike bila su pozitivna na testu, a nakon nekoliko dana ukupno 70 radnika bilo je pozitivno na virus, uključujući još 50 drugih gostiju restorana. 

Louise Restaurant Bar at Aker Brygge Oslo Norveška Kovid Omikron Soj U ovom restoranu održala se čuvena proslava Foto: Profimedia/AFP/Ole Berg-Rusten

Stručnjaci smatraju da omikron izaziva blažu kliničku sliku

Norveški epidemiolog Frode Forland smatra da je ovoliki broj zaraženih na proslavi jasan znak da je ova varijanta zaraznija od delta soja.

- Ne možemo da budemo sigurni, ali podaci iz Osla upućuju na to - kaže Forland i napominje kako u vreme izbijanja zaraze u Oslu nisu na snazi bile stroge korona mere, niti su zaposleni koji su se prvi zarazili, morali u karantin koji je tek naknadno uveden.

On napominje da je rukovodstvo firme zahtevalo da svi radnici na proslavi budu revakcinisani i da imaju negativan antigenski test.

- Pridržavali su se svih pravila - kaže epidemiolog.

Forland, inače direktor Instituta za infektivne bolesti, rekao je da je jedan od tri scenarija za omikron koji je njegova agencija predvidela upravo taj da bude izuzetno zarazan, ali da izaziva vrlo blagi oblik bolesti.

- To je moja nada i najbolji scenarij koji imamo. Dakle, da je virus blaži, da će se više ljudi zaraziti i konačno steći prirodni imunitet. Moguće je da se virus toliko puta replicirao i da je toliko puta mutirao da je došao do za njega optimalne situacije, a to je da se brzo širi i ne ubija domaćina - smatra Forland i dodaje kako bi ovo mogao biti početak kraja pandemije korona virusa.

On je dodao da smo istu situaciju imali i kod drugih bolesti pre ove, što znači da se pretvara u endemsku bolest.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    7. decembar 2021 | 23:24

    Ovi skandinavci relaks, imaju prave strucnjake, zamislite da se kod nas dogodilo, pa ove nase dede bi slog dozivele kon i tiodorovic ahahaha A super su im te kovid propusnice, vrlo korisna stvar, ovde svi vakcinisani i jos sa antigenskim testom i 120 se razbolelo

  • Antivakser

    8. decembar 2021 | 03:50

    Sad je frka vakcinisanima. Mislili da su zaštićeni. Kad de pogledaju u ogledalo vjerovatno vide magareću glavu

  • Marija

    7. decembar 2021 | 23:54

    Super, svi vakcinisani, revakcinisani, testirani i na kraju zaraženi. "Knjiski primer prirodnog virusa". Strašno! Kada će kraj poluvremena ili kraj utakmice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA