≫ 

Britanski sud doneo odluku: Otvorena vrata za izručenje Džulijana Asanža u SAD

U januaru, okružni sud je odbio zahtev za izručenjem SAD

  • 8

Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva usvojio je žalbu američke vlade na zabranu izručenja osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, otvarajući vrata za njegovo eventualno suđenje na američkom tlu pod optužbom za špijunažu, prenosi Rt.

U januaru, okružni sud je odbio zahtev za izručenjem SAD, navodeći kao razlog osetljivo mentalno stanje Asanža i mogućnost da bi mogao da se ubije ako bude izložen brutalnim uslovima u američkim zatvorima.

Asanž je bio u različitim oblicima izolacije od juna 2012. godine, kada se sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu.

Tamo je dobio utočište zbog procesa ekstradicije koji je u toku na zahtev Švedske, koja je u to vreme tražila da ga ispita zbog navoda da je imao seks sa dve žene bez njihovog pristanka. Optužbe su od tada odbačene.

Nakon što je nova vlada preuzela vlast u Ekvadoru, koja je tada tražila zbližavanje sa SAD, Asanžova situacija u ambasadi postala je nesigurna. Godine 2019. policija je pozvana da ga privede. Osuđen je i zadržan u zatvoru Belmarš sa najvišim stepenom bezbednosti tokom suđenja za ekstradiciju u SAD.

SAD optužuju Asanža za niz zločina u vezi sa njegovom komunikacijom sa uzbunjivačima, među kojima je najvažnije Čelsi Mening, koja je Vikiliksu dala poverljive materijale o američkim ratovima u Iraku i Avganistanu.

Ako bude osuđen, preti mu do 175 godina zatvora.

Video: Prvi snimak Asanža od kako je u zatvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • USA

    10. decembar 2021 | 11:35

    Oni kad su spustili avion u Svajcarskoj zbog njega niko nikom nije uveo sankcije. Kada to Belorusi urade, ceo svet reaguje.. Covek je zrtvovan zbog njihovih crnih dela, i sada je prodat.

  • Hogar

    10. decembar 2021 | 11:47

    Ovo je ta zapadna demokratija..covek koji je izneo crna dela o SAD Britaniji Nemackoj Francuskoj....mora biti osudjen....to je isto sto su uradili nasim generalima i herojima koji su branili svoju zemlju i svoj narod a oni koji su nelegalno bombardovali i podrzavali teroriste oni su zasticeni ...gde je tu pravda i ima li je uopste na svetu...

  • Mihailović

    10. decembar 2021 | 11:53

    Za Ameriku i Britaniju civile mogu ubijati u agresiji na neku zemlju, šta smo videli na vikiliksu i to Amerika i Britanija krije, a kada neko to objavi treba ga ubiti kao šta je planirala CIA ili osuditi na doživotnu robiju...kako su samo ubijali po Srbiji, na Kosovu kolonu prognanih raketirali avijacijom...kao šta je radila Hrvatska Srbima, isti sistem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA