Džonson upozorio javnost: Dolazi nam plimni talas omikrona, svi odrasli da dobiju buster

Vladini naučnici su pre njegovog obraćanja podigli nivo upozorenja na korona virus na četvrti, na skali od pet nivoa

  • 5
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija suočava sa se tako velikim talasom omikron soja korona virusa da dve doze vakcine neće biti dovoljne da bi se on zaustavio, upozorio je danas britanski premijer Boris Džonson i najavio ubrzanje programa za davanje dodatnih doza vakcina.

- Svi koji ispunjavaju uslove, stariji od 18 godina, imaće priliku da dobiju buster doze u Engleskoj pre Nove godine - poručio je Džonson.

Obraćajući se nekoliko sati nakon što su vladini naučnici podigli nivo upozorenja na korona virus na četvrti nivo, na skali od pet nivoa, Džonson je rekao da mora da se ubrza program davanja buster doza jer naučnici još ne znaju da li je omikron soj manje ozbiljan od ostalih sojeva, prenosi Rojters.

- Niko ne bi trebalo da sumnja u to da nam stiže plimni talas omikrona. I ja se plašim da je sada jasno da dve doze vakcine jednostavno nisu dovoljne da daju nivo zaštite koji nam je svima potreban - rekao je Džonson.

Džonson je rekao da su naučnici svesni da je omikron mnogo prenosiviji i poručio da bi "talas tog soja", koji bi prošao kroz populaciju, koja nije dobila dodatnu dozu vačine, doveo do tako velikog broja hospitalizovanih da bi se Nacionalna zdravstvena služba borila da izađe na kraj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaza

    12. decembar 2021 | 23:56

    A kako ste dokazali da ,,treca sreca"stiti od tog navodno ,,novog soja",kad pre ste ga izmislili i kad pre pronasli da ,,treci rajh" je ono sto se cekalo dve godine

  • Pobor

    12. decembar 2021 | 23:32

    Presao u doktore Boris. Aj sa srecom.

  • Mislim

    13. decembar 2021 | 13:07

    Kaze da treba treca doza a jos nije ispitano jel stiti i jel ima potrebe.. Pa ovo nije realno, svako se pravi pametan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA