≫ 

Kanada nudi 40 milijardi odštete za decu domorodaca: Zlostavljani godinama, sahranjivani u masovnim grobnicama

Sud je naložio isplatu od 40.000 kanadskih dolara svakom detetu koje je bilo u sistemu socijalne zaštite nakon 2006. godine

  • 3
Kanada rezidencijalna škola ostaci dece Kamplups Britanska Kolumbija Foto: Tanjug/AP

Kanadske vlasti nude 40 milijardi kanadskih dolara ( oko 31 milijarda američkih dolara) kao kompenzaciju za domorodačku decu i njihove porodice koje su godinama trpele nasilje i diskriminaciju dok su bile pod hraniteljstvom. 

U septebbru je Vrhovni sud potvrdio odluku iz 2016. godine u kojoj je navedeno da je Vlada nedovoljno pružala pomoćdomorodačkim porodicama.

Sud je naložio isplatu od 40.000 kanadskih dolara svakom detetu koje je bilo u sistemu socijalne zaštite nakon 2006. godine.

Vlada je prvobitno rekla da će uložiti žalbu na ovu odluku, ali su pod pritiskom javnosti zbog otkrivanja masovnih grobnica kod nekadašnjih škola morali da popuste.

Sve do 1996. godine, kadanski rezidencijalni školski sistem odvajao je decu domorodaca od njihovih porodica i slao ih u internate u kojima su mnogi seksualno zlostavljani, izgladnjivani i mučeni.

Ovaj školski sistem bio je pokušaj da se deca iz autohtonih porodica asimiluju, primoravajući ih da zaborave svoj maternji jezik i prihvate hrišćanstvo kao religiju, prenosi BBC.

- Novac ne znači da će pravda biti zadovoljena, on samo signalizira da smo na putu isceljenja - rekla je Rozan Arčibald, šefica Nacionalne skupštine domorodačkih naroda.

Ona je dodala da je iznos predloženog obeštećenja od 40 milijardi dolara, jasan znak koliko je dece oteto od porodica i svojih zajednica.

U školama koje su radile između 1874. i 1996. godine bilo je smešteno oko 150.000 dece iz autohtonih zajednica, Metisa i Inuita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realista

    14. decembar 2021 | 09:42

    Nama pametuju čitavo vrijeme kako smo divljaci, zaostali i kako trebamo priznati genocid u Srebrenici a oni više od čitavog vijeka vrše genocid i to nad djecom. Kanada kao i SAD su velike države nastale na temelju genocida.

  • Гаргамел

    14. decembar 2021 | 11:19

    Јел су то деца или прасици ! ? Хоће да плате али да нико не одговара ... па ко их је убијао и затрпавао ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA