≫ 

Pala presuda za ubistvo koje je zateglo odnose Putina i Angele Merkel

Ubistvo Kangošvilija je, podsetimo, dovelo do drastičnog pogoršanja odnosa Berlina i Moskve

  • 0
Vadim K., suđenje Foto: Tanjug/AP

Vadim Krasikov (56) državljanin Rusije osuđen je danas u Nemačkoj zbog ubistva Zemilkina Kangošvilija pre dve godine u Berlinu. Veruje se da je nalog za ubistvo bivšeg komandira u Čečeniji stiglo direktno iz Moskve.

Ubistvo Kangošvilija je, podsetimo, dovelo do drastičnog pogoršanja odnosa Berlina i Moskve, a Nemačka, čija je kancelarka u to vreme bila Angela Merkel, je tada proterala dvoje ruskih diplomata, a istim merama je odmah uzvratila i Rusija.

Krasikov je osuđen na doživotnu robiju.

Advokati odbrane tvrdili su da je Krasikov "žrtva zamene identiteta", dok je Kremlj optužbe da je Rusija umešana u ovo ubistvo odbacio i rekao da su apsolutno neosnovane.

Sudije smatraju da je Krasikov "imao veliku odgovornost" za ovu ubistvo, te da mu ne bi trebalo omogućiti mogućnost izlaska na uslovnu slobodu nakon što odleži 15 godina, što je inače praksa u Nemačkoj.

Rođaci žrtve, kojima je bilo dozvoljeno da učestvuju u suđenju kao ko-tužioci, optužili su proše nedelje Moskvu da je ubistvom Kangošvilija htela da "pošalje poruku svojim političkim protivnicima".

Kangošvili je tri godine pre nego što je likvidiran tražio azil u Nemačkoj.

Tužioci su istakli da je Krasikov doputovao u Berlin koristeći lažni identitet Vadim Sokolov u avgustu 2019, te da je "po nalogu ruske vlade" izvršio ubistvo tako što je Kangošvilija u parku upucao s leđa, koristeći pištolj sa prigušivačem. Nakon što je Kangošvili pao na zemlju, Krasikov mu je navodno ispalio još dva hica u glavu.

Očevici su navodno videli Vadima kako potom baca svoj bicikl, oružje i periku u reku Špreju, pre nego što ga je policija uhapsila u blizini mesta zločina.

Mesecima nakon likvidacije, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je Kangošvili bio "bandit i ubica", i optužio ga da je ubio veliki broj ljudi tokom borbi na Kavkazu.

Podsetimo, Kangošvili se borio u drugom Čečenskom ratu protiv ruskih snaga na Severnom Kavkazu 2001-2005.

Bio je blizak saradnik čečenskog predsednika Aslana Maskadova, koji je bio vođa čečenske gerile koja se usprotivila ruskim snagama, pre nego što su ga te ruske snage i ubile.

Kangošvili je pobegao u Nemačku nakon što je preživeo pokušaj ubistva u prestonici Gruzije Tbilisiju 2015. godine. Zatražio je azil u Nemačkoj, ali mu on nije obezbeđen. Ipak, ostao je u toj državi gde je u leto 2019. i likvidiran, a u vezu sa njegovim ubistvom dovodili su čak i aktuelnog lidera Čečenije Ramzana Kadirova, bivšeg pobunjenika koji je lojalan predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Video: Merkelovoj zazvonio telefon usred razgovora sa Putinom: Pogledajte šta je kancelarka uradila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA