≫ 

Teorija zavere sve više verovatna? Naučnici sumnjaju da je korona nastala u laboratoriji

Sve više naučnika ne isključuje mogućnost da je korona virus nastao veštačkim putem

  • 32
Korona virus ilustracija Foto: Pixabay

Mogućnost da je korona virus procureo iz laboratorije, navodno je sve verovatnija, jer naučnici već dve godine ne mogu da pronađu životinju koja bi mogla da bude domaćin virusa. 

Specijalista za genetiku i medicinski inženjering sa Harvarda i MIT-a Alina Čan, smatra da postoji mogućnost da je korona virus nastao veštačkim putem.

- Mislim da je veća šansa da je virus nastao u laboratoriji, nego da nije. Trenutno nije sigurno za ljude koji znaju nešto više o nastanku pandemije da izađu i govore o ovoj temi. Ali živimo u vremenu u kome se mnoge informacije kriju, one će jednog dana morati da isplivaju - rekla je ona.

Doktorka dodaje da su mnogi virusolozi ispričali da je virus najverovatnije nastao genetskom modifikacijom, a ova tvrdnja uključuje i mnoge virusologe koji su napravili modifikacije na prvom SARS virusu.

- Poznato je da ovaj virus ima jednu karakteristiku, koju nazivamo mestom cepanja enzima furina i bez ovog svojstva, nema šanse da bi virus mogao da dovede do stvaranja pandemije - rekla je Čan.

Ona je takođe navela da su u javnost procurele informacije da naučnici sa Instituta za virusologiju u Vuhanu razvijaju mogućnost za stvaranje novih mesta za cepanje furina, prenosi britanski Telegraph.

- Dakle, to je kao da pronađete naučnike koji početkom 2018. godine kažu da će konju staviti rogove, a onda se godinu dana kasnije na ulicama Vuhana pojavi jednorog - ispričala je ona.

Naucnici, Institut, Vuhan, korona, scientists at the Wuhan Institute of Virology institut za virusologiju u Vuhanu mnogi smatraju mestom u kom je navodno nastao korona virus Foto: SHEPHERD ZHOU / Newscom / Profimedia

"Moramo da saznamo poreklo kako bi sprečili novu pandemiju"

Doktor Vikont Ridli, koji je zajedno sa Čen napisao knjigu o poreklu virusa, ispričao je da takođe veruje u ovu teoriju o nastanku virusa.

- Ovo je verovatnija teorija i moramo da se suočimo sa činjenicom da smo nakon dva meseca znali poreklo SARS virusa i da je MERS prenet sa kamila, ali mi dve godine nismo pronašli životinju koja bi mogla da bude domaćin ovog virusa - kaže on.

Ridli dodaje da moramo što pre da saznamo poreklo virusa, kako bismo sprečili sledeću pandemiju.

- Moramo da znamo da li treba da pooštrimo rad u laboratorijama ili propise koji se odnose na tržište divljih životinja. Trenutno ne radimo ni jedno ni drugo - kaže doktor.

On dodaje da je još jedan razlog zbog kog je važno da se sazna poreklo virusa i taj da bi se "loši glumci" koji misle da će proći nekažnjeno jer su prouzrokovali pandemiju.

- Sada znamo da su se eksperimenti vršili na drugom nivou biosigurnosti (sličnom kao u stomatološkoj ordinaciji) kojim je infektivnost virusa povećana 10.000 puta, dok je smrtnost povećana tri ili četiri puta. Važno je da prestanete da radite ove eksperimente koji su jako rizični - ispričao je Ridli.

Urednik Lanceta Ričard Horton kritikovan je zbog ove teorije o mogućem nastanku virusa u laboratoriji, koja je prošle godine odbačena kao teorija zavere.

Ovu ideju prvi je u svom pismu sročio Peter Dazak, direktor "Eco Health" alijanse, koja blisko sarađuje sa Institutom u Vuhanu, po pitanju istraživanja korona virusa koje prenose slepi miševi.

Horton je rekao da mu je bilo potrebno više od godinu dana da ubedi Petera da kaže kako njihova alijansa sarađuje sa Institutom za virusologiju u Vuhanu najviše iz straha zbog sukoba interesa.

- Brzo smo shvatili problem koji bi Peter mogao da ima zbog sukoba interesa. Na kraju smo razgovarali sa njim. Tada mi je rekao da je on stručnjak koji radi sa virusima u Kini i da to nije sukob interesa, to ga čini stručnjakon - rekao je Horton.

On je dodao da je ova teorija o curenju virusa iz laboratorije u Vuhanu ozbiljna hipoteza koju treba da se detaljno istraži.

Video: Kruži snimak sa tek otvorene pijace u Vuhanu, navodno opet prodaju slepe miševe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • J...

    15. decembar 2021 | 16:10

    Vidite vi sa braćom englezi a,nemojte životinje da navodite kao izvore?i vrapci a jasno da je u laboratoriji nastao virus.!,!!

  • ana

    15. decembar 2021 | 21:00

    SVAKO NORMALAN TO ZNA VEC OAVNO

  • X

    15. decembar 2021 | 17:37

    Stvorila ga ( bolje reci smuckala)duboka drzava u saradnji sa politicarima i onim kompjuterasem sto se oblaci u curicu ......cilj je optuziti koronu za krah dolara koji je neminovan a onda preci na neku vrstu bitcoin dolara !!!!!.... onda nema vise da ti neko okreci kucu za kes a da drzava ne zna i ne uzme % ........ Prezaduzili su se i znaju da izlaza nema, a onome kome treba da vrate pare pa taj bolje da to odma otpise :) !!!! Uz to politicari su ubacili pokradene pare u berzu i ulozili u farmaceutske kuce i zato oni toliko guraju ove vakcine jer od svake zarade....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA