≫ 

Bivši policajac priznao krivicu za ubistvo Džordža Flojda

Priznao krivicu za još jedan sličan slučaj iz 2017. godine

  • 6
Derek Chauvin  Derek Šovin  Džordž Flojd George Floyd Mineapolis Afroamerikanac Foto: Tanjug/AP

Derek Šovin, bivši policajac iz Mineapolisa, koji je u aprilu osuđen na osnovu optužbi za ubistvo Džordža Flojda, izjasnio se krivim na ročištu.

Šovin je takođe priznao krivicu u odvojenom slučaju u kojem je optužen da je koristio sličnu taktiku protiv 14-godišnjaka iz Mineapolisa 2017. godine, piše CNN.

Kao deo sporazuma o priznanju krivice, tužioci traže da Šovin bude osuđen na 300 meseci zatvora, odnosno 25 godina, koji će služiti uporedo sa kaznom od 22 i po godine po optužbi za ubistvo u državi.

Šovin se nije izjasnio krivim na prethodnom ročištu u septembru, a njegov advokat nije odgovorio na zahtev za komentar ovim povodom.

Šovin se pojavio u sudnici skoro 18 meseci nakon što je kao bivši policajac držao koleno na Flojdovom vratu i leđima 9 minuta i 26 sekundi, dok je 46-godišnji crnac, sa lisicama na rukama, ležao na ulici, dahtao i ponavljao: „Ne mogu da dišem“.

Flojdova smrt 25. maja 2020. izazvala je proteste širom zemlje protiv policijske brutalnosti i rasne nepravde. U aprilu je Šovin zbog Flojdove smrti na 22 i po godine zatvora u državi.

Prema zakonu Minesote, Šovin će morati da odsluži dve trećine kazne ili 15 godina, a zatim će imati pravo na uslovni otpust pod nadzorom preostalih sedam i po godina.

Šovin i bivši oficiri Tou Tao, Džej Aleksander Kueng i Tomas Lejn optuženi sujer nisu pružili lekarsku pomoć Flojdu, navodi se u optužnici. Tao i Kueng su takođe optuženi da nisu intervenisali u Šovinovoj upotrebi nerazumne sile, prema saveznoj optužnici.

Thao, Kueng i Lane izjasnili su se da nisu krivi po optužbama u septembru. Tao, Kueng i Lejn se i dalje suočavaju sa optužbama za pomaganje i podržavanje ubistva Džordža Flojda. Oni su se izjasnili da nisu krivi. Suđenje je trenutno zakazano za mart 2022.

Video: Uzalud mu govorio da ne može da diše: Policajac klečao na vratu muškarca koji je kasnije preminuo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    15. decembar 2021 | 18:24

    Treba doživotno da ostane iza rešetaka. Čoveka ubiti na sred ulice kao životinju. To policajac ?

  • Goxy

    15. decembar 2021 | 17:51

    Sve je to politika

  • Raska

    15. decembar 2021 | 19:31

    Policajac izgleda kao psihopata, a vidi se da ima dugogodisnje iskustvo u usmrkavanju necega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA