≫ 

Hrišćanske crkve optužile Izrael za diskriminaciju: Granica zatvorena za njihove hodočasnike

Predstavnik Katoličke crkve izjavio je da su njeni zvaničnici šokirani i ljuti zbog odluke Izraela

  • 1
Izrael

Foto: Pixabay/olele44

Portparol hrišćanskih crkava u Svetoj zemlji Vadi Abunaser optužio je Izrael da diskriminiše hrišćanske turiste tokom božićnih praznika.

Izrael je prošlog meseca zatvorio svoje granice za strane turiste kao odgovor na izbijanje omikron soja, ali ove nedelje izraelski zvaničnici su odlučili da naprave izuzetak za "Birthright", popularni program koji omogućava besplatna putovanja u Izrael mladim Jevrejima iz celog sveta, prenosi AP.

Za sada ograničenja ostaju na snazi za druge strane turiste, uključujući hrišćanske hodočasnike koji su tradicionalno hrlili u mesta kao što su Jerusalim, Nazaret i Vitlejem, biblijski grad na okupiranoj Zapadnoj obali koji hrišćani poštuju kao mesto rođenja Isusa Hrista.

Portparol i savetnik više crkava u Svetoj zemlji Vadi Abunaser poručio je da ovakav selektivni tretman predstavlja diskriminaciju hrišćanskih hodočasnika.

- Rasistička diskriminacija nikada ne bi trebalo da bude prihvaćena ni na koji način. Pozivam izraelske vlasti da se prema svima koji žele da posete zemlju ponašaju jednako bez ikakve diskriminacije zbog vere - napisao je on na Fejsbuku.

Predstavnik Katoličke crkve izjavio je da su njeni zvaničnici šokirani i ljuti zbog odluke Izraela.

On je govorio pod uslovom da mu se ne otkrije identititet i rekao da je ta crkva, zajedno sa drugim denominacijama, apelovala na izraelsko ministarstvo turizma da dozvoli hrišćanskim hodočasnicima da dođu na praznik.

Izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da ostaje pri odluci da se strancima ne dozvoli ulazak u Izrael, uz, kako je rečeno, niz izuzetaka, uključujući "specifičnu" odluku za program "Birthright", navodi AP.

Rečeno je i da će zvaničnici razgovarati o mogućnostima drugih izuzetaka u bliskoj budućnosti, ali nije dato više detalja o tome.

Video: Upaljen Blagodatni oganj u Jerusalimu: Čudo Svetog plamena uoči Uskrsa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA