U ovoj zemlji se svakih 25 minuta ubije jedna domaćica: Šta ih tera da dignu ruku na sebe?

Domaćice su imale sigurno mesto nakon što bi muž otišao na posao, ali to je nestalo tokom pandemije. U situacijama nasilja u porodici, to je značilo da su često zarobljene sa svojim zlostavljačima

  • 8
Indija žene Foto: Pixabay.com

Prema nedavno objavljenim podacima vladinog Nacionalnog biroa za kriminalističku evidenciju (NCRB), 22.372 domaćice u Indiji oduzelo je sebi život samo prošle godine - to je u proseku 61 ubistvo svakog dana ili jedno na svakih 25 minuta. Zašto hiljade domaćica u ovoj zemlji svake godine izvrši samoubistvo?

Domaćice čine 14,6 posto od ukupno 153.052 registrovana samoubistva u Indiji 2020. godine i više od 50 posto ukupnog broja žena koje se ubiju.

Prošla godina nije bila izuzetak. Od 1997. godine, otkada NCRB beleži podatke o samoubistvo na osnovu zanimanja, više od 20.000 domaćica se ubije svake godine. Samo 2009. godine taj broj je porastao na 25.092.

U izveštajima se takva ubistva uglavnom povezuju sa "porodičnim problemima" ili "bračnim problemima". Ali šta zaista tera hiljade žena da dignu ruku na sebe?

Stručnjaci za mentalno zdravlje kažu da je glavni razlog rašireno nasilje u porodici - 30 posto svih žena je reklo u nedavnoj vladinoj anketi da su se suočile sa supružničkim nasiljem - i svakodnevnim naporom koji brakove može učiniti opresivnim, a bračne domove gušenjem.

- Žene su veoma otporne, ali postoji granica tolerancije - rekla je dr Uša Verma Srivastava, klinički psiholog u gradu Varanasi.

Prema njenim rečima, većina devojaka se uda čim napuni 18 godina, što je pravna granica za brak.

- Postaje supruga i snajka i ceo dan provodi u kući, kuva, čisti i obavlja kućne poslove. Postavljaju joj se svakakva ograničenja, ona ima malo lične slobode i retko ima pristup svom novcu - objašnjava psiholog.

Njeno obrazovanje i snovi više nisu bitni, ističe psiholog, njena ambicija počinje polako da se gasi, a očaj i razočarenje se pojavljuju i samo postojanje postaje mučenje.

Kod starijih žena razlozi za samoubistvo su različiti.

- Mnoge se suočavaju sa sindromom praznog gnezda nakon što deca odrastu i napuste dom, dok mnoge pate od simptoma perimenopauze koji mogu da izazovu depresiju i plač - rekla je doktorka.

Ali samoubistva se, kaže ona, lako mogu sprečiti i da "ako nekoga zaustavite na sekund, velike su šanse da ćete ga spasiti".

Indija žene Foto: Pixabay.com

To je zato što su, prema rečima psihijatra Soumitra Patare, mnoga indijska samoubistva impulsivna.

- Čovek dođe kući, prebije svoju ženu i ona se ubije - objašnjava psihijatar.

Nezavisno istraživanje pokazalo je da je jedna trećina žena u Indiji, koje su izvršile samoubistvo, imalo istoriju porodičnog nasilja, prenosi BBC.

Međutim, nasilje u porodici čak nije ni spomenuto kao uzrok u podacima NCRB.

Čaitali Sinha, psiholog iz Bangalorske aplikacije za mentalno zdravlje Visa, kaže da "mnoge žene koje ostaju u situacijama aktivnog nasilja u porodici zadržavaju razum samo zbog neformalne podrške koju dobijaju".

Sinha kaže da mnoge žene prave grupe za podršku dok putuju lokalnim vozovima ili sa komšijama dok kupuju povrće.

- Nemaju drugi način da se iskažu i nekada njihov razum zavisi od razgovora samo sa jednom osobom - rekla je Sinha.

Ona je dodala da su pandemija i lokdaun samo pogoršali situaciju.

- Domaćice su imale sigurno mesto nakon što bi muž otišao na posao, ali to je nestalo tokom pandemije. U situacijama nasilja u porodici, to je značilo da su često zarobljene sa svojim zlostavljačima. To je još ograničilo njihovo kretanje i slobodu da rade stvari koje im donose sreću ili utehu, pa se tako bes, povređenost i tuga vremenom nagomilavaju i samoubistvo postaje njihovo poslednje sredstvo - objašnjava ona.

Indija izveštava o najvećem broju samoubistava u svetu: indijski muškarci čine četvrtinu globalnih samoubistava, dok Indijke čine 36 posto svih globalnih samoubistava u starosnoj grupi od 15 do 39 godina.

Međutim dr Patare, koji istražuje mentalne poremećaje i prevenciju samoubistva, kažu da ovi brojevi ne oslikavaju prave razmere problema.

- Ako pogledate studiju Million Death (koja je pratila skoro 14 miliona ljudi u 2,4 miliona domaćinstava između 1998-2014) ili Lancet studiju, samoubistva u Indiji su neprijavljena za između 30 posto i 100 posto - rekao je on.

O samoubistvu se i dalje ne govori otvoreno u društvu, i dalje oko njega postoji sramota i stigma.

U ruralnoj Indiji ne postoje uslovi za autopsiju, a poznato je da se bogati oslanjaju na lokalnu policiju da pokaže samoubistvo kao slučajnu smrt, dok policijski unosi nisu provereni.

Video: Žena ga bije jer pije pa ga na kraju izbacila iz kafane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odgovor

    26. decembar 2021 | 18:54

    Sta ih tera? "Lep" zivot!

  • Hm

    26. decembar 2021 | 19:13

    Indija ima 1,3 milijarde stanovnika. Srbija mozda ima i vise ubistava domacica.

  • Ezra

    26. decembar 2021 | 18:56

    Jedna domacica, kako bre izdrzava to jadna zena, na svakij 25 minuta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA