≫ 

Južna Koreja pred zaključavanjem: Vakcinisano 81 odsto stanovništva, a kovid se širi brže nego ikad

U sredu je zabeležila rekordna 7.662 nova slučaja zaraze

  • 9
Južna Koreja, testiranje, korona virus Foto: Tanjug/AP

U Republici Koreji, gde udeo revakcinisanih u ukupnoj populaciji iznosi čak 81 odsto, epidemija kovida se širi brže nego ikad. Južna Koreja, zemlja sa blizu 52 miliona stanovnika, postigla je stopu vakcinisanja od čak 81 odsto, ali je uprkos tome u sredu zabeležila rekordna 7.662 nova slučaja zaraze, prenosi RTS.

Epidemiolozi procenjuju da bi taj broj brzo mogao da skoči na 10, pa i 20 hiljada ukoliko vlasti ne uvedu strože mere za ograničenje kretanja.

U kapitalističkoj državi na jugu Korejskog poluostrva broj novozaraženih raste od početka novembra uprkos jednoj od najviših stopa vakcinacije u svetu, pa su vlasti najpre nedavno pribegle uvođenju obaveznog vakcinisanja za tinejdžere i pravila da nevakcinisani u restoranima smeju da obeduju samo ako nisu ni u čijem društvu.

Sada se dodatno uvode nepopularne mere kao što su ograničenje okupljanja i za vakcinisane do četiri osobe i skraćenje radnog vremena za ugostiteljske objekte, upravo u sezoni novogodišnjih praznika.

Smatra se da su uzroci rasta zaraženih širenje delta varijante virusa i odluka vlasti s početka novembra da se, s obzirom da je stepen vakcinacije bio dostigao 70 odsto, život vrati u normalu bez ograničenja. To je, čini se, epidemiološki gledano, bio (veliki) promašaj. Ta preuranjena odluka bila je i politički motivisana, jer je u Južnoj Koreji u toku kampanja za predsedničke izbore koji treba da se održe u martu sledeće godine.

Od ponosa do stida?

Južna Koreja je u 2020. godini bila jedna od nekoliko zemalja sa najnižim apsolutnim brojem i proporcijalnim procentom zaraženih u svetu, uprkos svojoj neposrednoj geografskoj blizini i velikoj ekonomskoj i kulturnoj razmeni s Kinom, u kojoj je epidemija izbila.

Država južno od 38. paralele taj uspeh je postigla masovnim testiranjem, detaljnim i pravovremenim praćenjem i strogom izpolacijom obolelih, koja je podrazumevala korišćenje aplikacije na pametnim telefonima, pa i identifikaciju softverom za prepoznavanje lica s bezbednosnih kamera.

U zemlji se čak probudio nacionalni ponos usled tih odličnih rezultata, koji je artikulisao i sam predsednik Mun Dže In, koji je rekao da je Južna Koreja svetski lider u borbi protiv epidemije i da korejski model može da posluži drugim državama.

Veliki faktor uspeha je, međutim, sada je to jasno, bilo to što je zemlja bila meta manje zaraznog soja alfa. Stvari su se pogoršale ove godine, najpre dolaskom britanskog, a onda i delta soja, pogotovo što je ponosna Južna Koreja, nakon što su se na svetskom tržištu pojavile vakcine, zabeležila za jednu tako naučnotehnološki naprednu i ekonomski bogatu zemlju neverovatno kašnjenje u njihovoj nabavci.

Naime, Južnu Koreju su izneverili njeni zapadni politički i vojni saveznici kada su u pitanju isporuke vakcina, a sa obzirom da se iz političkih razloga nije mogla osloniti na kineska cepiva, ona je tek od avgusta počela da vakciniše značajniji broj stanovnika.

U međuvremenu je bila prisiljena da se oslanja na međunarodni program "Kovaks" i da pozajmljuje vakcine kojima preti istek roka iz zemalja kao što su Izrael i Rumunija, pod uslovom da im istu količinu vrati kada konačno dođe na red da primi isporuke američkih vakcina. Čak je i potpisan sporazum sa tradicionalnim političkim rivalom Rusijom, da se u Južnoj Koreji proizvode njene vakcine "sputnjik V", ali taj plan nije zaživeo.

U nedostatku najpopularnijih vakcina kao što su Fajzerova i Modernina, vakcinisanje u Južnoj Koreji je nekoliko meseci teklo donekle kontroverznom Astrazenekinim i cepivom Džonsona i Džonsona, da bi u drugoj polovini leta konačno počele da u većoj količini pristižu i te najtraženije vakcine.

Tokom jeseni zemlja je dostigla zavidnu stopu vakcinisanja (preko 90 posto populacije odraslih je primilo obe doze), ali to, čini se, sada ne daje željene rezultate jer dnevno umire 60 do 70 ljudi, pa je vlada donela odluku da omogući primanje buster doze već nakon samo tri meseca od primanja druge vakcine.

U Južnoj Koreji do sada je registrovano oko 544.000 zaraženih, a preminulo je nešto više od četiri i po hiljade ljudi.

Smatra se da trenutno u svetu po vakcinisanju prednjače Ujedinjeni Arapski Emirati, Portugalija, Singapur, Katar, Čile, Malta, Kuba, Južna Koreja i Kambodža - sve ove zemlje dostigle su stopu visine između 80 i 90 odsto imunizovanih.

Video: U Austriji počeo lokdaun za nevakcinisane: Policija na ulicama proverava građane koji su napolju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    17. decembar 2021 | 08:24

    I vrapcima na gani je jasno da genska terapija,koju neko naziva vakcinacijom,vrlo problematicna.Da ne ulazimo u efikasnost "cijepiva",zatim o kovid pasosima koji nemaju nikakvu funkciju,jedno pitanje je na stolu.A niko nema smisaoni odgovor.Kada je pocela sarada sa vakcinacijom,koja je za neke grupacije ljudi obavezna i za koju se potpisuje da se to radi na sopstvenu odgovornost (bice da je to kontradiktorno),Vlade razvijenih zemalja su se busale u prsa (ukljucujuci i nasu) i forsirale pricu o kolektivnom imunitetu.Sada,kada su skandinavske zemlje, zatim Malta,Portugal,Izrael itd.dostigli cifru od preko 90% vakcinisanih,odjednom je u svim tim zemljama iz njihovog vokabulara nestao pojam kolektivni imunitet.A svi znamo da se suocavaju sa enormnim brojem poizitivnih pacijenata.Eno Premijer UK juce izjavljuje da im broj zarazenih progresivno raste (87.000) i da je daleko veci nego dok vakcina nije ni postojala.A vakcinacija onolika.Dedukcija kaze da vakcine ne rade svoj posao.Ne znam sta je problem reci ono sto je ocigledno.Umreti sa laksom klinickom slikom i nije neka uteha

  • Mix

    17. decembar 2021 | 07:54

    Još jedna od bezbroj potvrda da vakcine ne štite već prave veliku štetu organizmu i narušavaju zdravlje

  • Goran

    17. decembar 2021 | 08:12

    I sta vam to govori vakcina je...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA